Een nieuwsjaarstoespraak dubsmashen. Waarom ook niet?

Als je dan toch een nieuwsjaartoespraak moet houden als burgemeester, kun je het ook anders aanpakken. Met een dubsmash bijvoorbeeld.

Screengrab van nieuwsjaarsdubsmash

Zo. De feestdagen zijn voorbij, de eerste lading nieuwsjaarszoenen is vergeven en de eerste ochtendspits van het jaar ligt weer achter ons. Het is, in andere woorden, tijd voor nieuwjaarsrecepties en -toespraken.

Gisteren was er het praatje van Bert Blase, “schrijver-burgemeester” van Vlaardingen. Hij pakte het dit jaar wat anders aan dan normaal. Hij maakte van zijn toespraak een dubsmash.

Andere doelgroep

Bij dubsmashen film je jezelf met je smartphone, terwijl je een beroemde quote playbackt. Of de nieuwjaarsspeech van de burgemeester. De gratis app van de gelijknamige ontwikkelaar is al een paar maanden populair.

Laat nu net in Vlaardingen een dubsmash-ster wonen met ruim tweeduizend ‘vind-ik-leuks’ op Facebook. Een van de playbacksessies van deze Miss Spongebob Onesie werd volgens de lokale nieuwssite vlaardingen24.nl 350.000 keer bekeken. En nu mocht zij namens burgemeester Blase een video-selfie maken. De burgemeester hoopte op deze manier een “andere doelgroep dan de gebruikelijke” aan te spreken, zei een woordvoerster van de gemeente tegenover persdienst ANP.

Lees ook op NRCQ: Dubsmash ok, maar speel jij nog wel eens SongPop? over de socialemediahypes, en uit NRC Handelsblad: Een gulle nieuwjaarsreceptie Wie durft nog? (€)