Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

HITZUM - Friese paarden in een weiland tijdens de zonsopkomst in Hitzum, Friesland. Het belooft een van de warmste dagen van het jaar te worden. ANP CATRINUS VAN DER VEEN
HITZUM - Friese paarden in een weiland tijdens de zonsopkomst in Hitzum, Friesland. Het belooft een van de warmste dagen van het jaar te worden. ANP CATRINUS VAN DER VEEN Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Wie sluit de krokettendeal?

Wie neemt Van Geloven over, vraagt de Telegraaf zich vanochtend af. Eind december haakte NPM Capital af om de marktleider in bittergarnituur over te nemen. Er zijn nog drie partijen in de strijd om de krokettenmaker: Gilde Buyout Partners, het Britse Capvest en Egeria.

Volgens de krant is dit goed nieuws. Eerder strandde al een poging tot verkoop van Van Geloven door tussenkomst van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Nu zou toezichthouder positief staan tegenover een overname. Maar door wie?

Egeria zou de minst waarschijnlijke kandidaat zijn. Het fonds beheert een vermogen van 600 miljoen euro, maar het prijskaartje van Van Geloven is 250 miljoen. Volgens de Telegraaf zou een krokettendeal misschien iets te ambitieus zijn voor Egeria.

Veel nieuwe zzp-ers, maar economie trekt wel aan

Het aantal zzp-ers is vorig jaar opnieuw gestegen, schrijft de Volkskrant. En ze werken graag als organisatieadviseur en bouwvakkers.

Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel kwamen er in 2014 vijftigduizend nieuwe zelfstandigen bij. In totaal werken achthonderdtachtigduizend zzp-ers in Nederland. De Volkskrant rekent uit: dat is een verdubbeling van het aantal in vijf jaar tijd.

Toch neemt de groei van het aantal zelfstandigen af. En dat is volgens experts een goed teken, aangezien veel mensen er in economisch slechte tijden uit noodzaak voor kiezen om als zzp-er aan het werk te gaan. Een ander teken dat deze trend onderschrijft is het feit dat er minder faillissementen worden aangevraagd door ondernemers.

Rabobank voor de rechter vanwege faillissement Oad

De oud-eigenaar van de failliete reisorganisatie Oad, de Twentse familie Ter Haar, claimt 80 miljoen euro van de Rabobank. Dat meldt de Telegraaf. De bank zou volgens hen schuldig zijn aan het bankroet gaan van het bedrijf in 2013.

Dinsdag dient de familie Ter Haar een dagvaarding in bij de rechtbank in Utrecht, schrijft de krant. Volgens een woordvoerder leidde de onterechte terugtrekking van de Rabobank tot het ontslag van 1600 mensen en een schuld van 100 miljoen:

“Bij de Rabo tonen we met harde feiten aan dat die geen idee heeft hoe een reisorganisatie werkt. Het gebrek aan kennis over bijvoorbeeld seizoenskredieten in toerisme is verbijsterend. Pure onkunde.”

De Rabobank laat in een reactie weten dat het juist gehandeld heeft. De bank zou de reisorganisatie meerdere malen gewaarschuwd hebben maar Oad zou zich niet aan de afspraken hebben gehouden.

“We wachten de dagvaarding deze week af en zullen daarna op gepaste wijze reageren naar de rechter. We hebben alle vertrouwen in een voor ons goede afloop van deze rechtszaak, omdat we naar eer en geweten hebben gehandeld.”

De dagvaarding van de Rabobank door de familie Ter Haar krijgt mogelijk nog een staartje. In de Tweede Kamer wordt in april in een parlementaire hoorzitting gesproken over de financiering van het bedrijfsleven door banken.