Darts: fijne kijksport vol kantelmomenten

1,6 miljoen Nederlanders keken naar het WK darten in Londen. Wat maakt darts zo populair?

„Wil jij frikadellen Vincent?” In de studio van RTL 7 Darts wendt producent Alexander Stevens zich tot analist Vincent van der Voort, die vanuit een bordeauxrode Chesterfield zijn hoofd schudt en zijn aandacht weer richt op het WK-darts in Londen. Op vier televisieschermen tegelijk is te zien hoe ‘Barney’ er zijn pijltjes gooit. Stevens even later: „Hoe fijner gasten het achter de schermen hebben, hoe beter ze functioneren in de uitzending.”

Zo werkt dat bij het programma dat ook zaterdag weer hoge kijkcijfers scoorde: 1,6 miljoen. 400.000 minder dan het NOS Journaal, het best bekeken programma die avond.

De topcijfers van RTL zijn grotendeels te danken aan de plaats in de halve finale van Nederlanders Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld – beiden verloren ze die in Londen. „We liften mee op hun succes”, zegt presentator Marcel Mayer.

De reclametarieven stonden van te voren vast – de grote aantallen kijkers bezorgen de omroep geen direct voordeel. Volgend jaar meer vragen? „Daarvoor is de reclamemarkt momenteel te krap”, zegt producer Stevens. „Het enige voordeel is dat huidige partners nu waar voor hun geld krijgen. Dan is de kans groot dat ze volgend jaar terugkomen.”

Hoewel Nederlands succes belangrijk is, drijft het programma niet alleen op chauvinisme. Darts is een goede kijksport, klinkt het achter de schermen. Doordat legs en sets enkele minuten duren, worden continu beslissende pijlen gegooid. Climax na climax, nauwgezet in beeld gebracht door inzoomende camera’s. Mayer over zijn eigen kijkgedrag: „Ik kijk naar het bord en denk alleen maar: raak, raak, raak. Of: mis, mis, mis.”

In zijn ogen is darts ook spannend omdat het spelverloop moeilijk is in te schatten. Staat het 3-0 bij een voetbalduel, dan is bijna zeker welke club wint. Een dartpartij telt soms wel drie kantelmomenten. De Schot Gary Anderson stond gisteren met 3-0 achter in de finale, maar won toch het WK.

Zulke partijen zijn voer voor analisten Vincent van der Voort en Ronald Scholten. De darters, die een sponsor hebben gestrikt voor hun overhemd, geven tijdens pauzes hun oordeel.

Het commentaar tijdens de wedstrijden wordt verzorgd door Jacques Nieuwlaat, die tussendoor kipkluifjes kluift in het donkere hokje waar hij zich al drie weken verschanst met collega Frank Vischschraper. Twee vlotte praters zijn het, vol dartwijsheden. Nieuwlaat: „Je kunt geen wedstrijd winnen door goed te rekenen. Je kunt wel verliezen door slecht te rekenen.”

Als hij tijdens een reclame naar buiten glipt voor een sigaret zegt Nieuwlaat dat hij bewust niet te technisch ingaat op de sport. „Sommige liefhebbers vinden dat mogelijk vervelend, maar er zijn veel nieuwe kijkers.”

Wie als leek een avond lang naar het duo luistert, zou er een sketch in kunnen zien. Marcel Mayer benadrukt dat darts een serieuze toon verdient. Het is topsport, ook al ziet het gros van de darters er bepaald niet atletisch uit. „Dan lees ik op Twitter dat Phil Taylor een topsporter is met een bochel. Tja, je hebt het dan wel over een zestienvoudig wereldkampioen.”

Hij en zijn collega’s streven naar een „middenweg” tussen „vertier en verdieping”. Een grap over de bustes van de walk-on-girls, de vrouwen waarmee darters de arena betreden, past bij mannenbolwerk RTL 7. Maar verhandelingen over ‘aanvallend’ en ‘verdedigend’ darten óók.