Te snel rijden kost Qatarees koppositie

Het is paradoxaal: door te hard rijden de koppositie verliezen in de Dakar Rally, het ruigste race-evenement ter wereld. Maar het overkwam gisteren de Qatarees Nasser Al-Attiyah op de eerste dag van rally. Het verharde parcours van 175 kilometer – van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires naar Villa Carlos Paz – leende zich prima voor hoge snelheden. Bij controleposten geldt er echter een snelheidsbeperking en dat was Al-Attiyah even vergeten. De Minirijder kreeg na afloop een tijdstraf en raakte zijn koppositie in het klassement kwijt. Hij viel terug naar de zevende plek.

Als gevolg van de straf mag de Argentijn Orlando Terranova – eveneens Mini-klasse – vandaag als klassementsleider aan de tweede etappe beginnen. De Nederlander Bernhard ten Brinke (Toyota) profiteerde ook van de straf voor Al-Attiyah en schoof een positie op naar de zesde plaats.

Bij de trucks was er op de eerste dag Nederlands succes. Hans Stacey eindigde in zijn Iveco als eerste, Marcel van Vliet (MAN) werd tweede. Gerard de Rooij, de winnaar van 2012 en rijder bij Iveco, eindigde als negende.

De Tilburgse motorcoureur Frans Verhoeven eindigde als negentiende. De tweede etappe van de rally door Argentinië, Chili en Bolivia gaat vandaag naar San Juan.