Cameron: referendum EU-lidmaatschap kan vóór 2017

De Britse premier David Cameron heeft de kiezer beloofd dat, als hij opnieuw wordt gekozen, ook al vóór 2017 een referendum over het Britse EU-lidmaatschap kan worden gehouden. Daarmee werd dit weekeinde de campagne afgetrapt voor de Lagerhuisverkiezingen, die over vier maanden plaatsvinden.

Cameron zou vervroeging van het referendum zelfs „plezierig” vinden, zei hij tegen BBC-journalist Andrew Marr. Mocht Europa in Camerons ogen onvoldoende hervormd zijn, en krijgt hij niet „wat ik wil” van de Europese collega’s, dan sluit de Conservatieve premier niet uit dat hij campagne zal voeren voor Britse terugtrekking uit de EU, een zogenoemde ‘Brexit’. Hij erkende dat voor zijn hervormingseisen waarschijnlijk een verdragswijziging nodig is. Dat maakt zijn tijdschema zeer ambitieus. Cameron zei een splitsing in zijn partij te willen riskeren als het Verenigd Koninkrijk in de EU zou blijven na een hervorming.

Met de eerste verkiezingsposter van de Conservatieven, zaterdag onthuld, bleek overigens direct een probleem. De daarop afgebeelde „weg naar economische groei” bleek niet Brits te zijn, maar een gefotoshopte weg nabij het Duitse Weimar. (NRC)