Geen mens stopte de Blue Sky M

De kapitein van de Blue Sky M is na aankomst gearresteerd. La Repubblica las het proces-verbaal van zijn verhoor. Sarkas Rani, een 36-jarige Syriër die naar Libanon vluchtte, krijgt een maand terug een uitnodiging naar Istanbul te vliegen. Er wordt een kapitein gezocht die een lading hout en ijzer wil vervoeren. In een openbare gelegenheid in Istanbul treft Rani iemand die zegt een misdaadorganisatie te vertegenwoordigen. Rani kan 15.000 dollar krijgen voor de klus en hulp om zijn familie naar Italië te brengen.

In Griekenland en Turkije zijn veel oude schepen te koop en na een week verschijnt de 81 meter lange Blue Sky M in de Turkse havenstad Azimit. Vandaar gaat het naar Mersin, bij de grens met Syrië. Daar ligt het vier dagen voor anker, terwijl kleine bootjes voortdurend mensen naar de grote vrachtvaarder brengen. De Turkse autoriteiten laten zich niet zien. De prijs: 5.500 dollar per persoon, duizend dollar korting voor groepen groter dan 25. Uiteindelijk worden het zo’n 900 mensen. Elders voor de Turkse kust slaat Rani water, dekens en voedsel in. Hij schuilt bij windkracht 9 onder de Griekse kust – opnieuw komt er niemand kijken. Daarna zet Rani het schip op de automatische piloot richting Zuid-Italië, snelheid zes knopen, en verstopt zich tussen de andere vluchtelingen in het ruim. Of hij dat op eigen initiatief doet of in opdracht, is onduidelijk.