Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Bijna honderd doden na dagenlange gevechten in Burundi

De Burundese president Pierre Nkurunziza in 2006.
De Burundese president Pierre Nkurunziza in 2006. Foto EPA/ Olivier Hoslet

De afgelopen dagen zijn er volgens de regering van Burundi bij gevechten in het land tussen militairen en rebellen 97 mensen om het leven gekomen, bijna allen rebellen, schrijft persbureau AP. Nog steeds is onduidelijk wie deze rebellen waren.

Een generaal van het Burundese leger zei gisteren dat de aanval van de rebellen na vijf dagen vechten in het grensgebied ten noorden van de hoofdstad Bujumbura ten einde was. Volgens Burundese getuigen en functionarissen drong de rebellengroep afgelopen maandag vanuit Congo het land binnen, vanuit een gebied waar zich vele rebellengroepen bevinden.

Hutu’s én Tutsi’s

Maar het blijft voorlopig gissen naar de identiteit van deze rebellen, schrijft persbureau AFP. Wel is volgens het Burundese leger duidelijk dat zowel Hutu’s als Tutsi’s onderdeel uitmaakten van de groepering. Opmerkelijk, aangezien de twee etnische groepen al lang in strijd zijn met elkaar.

Verder is volgens het leger zeker dat de rebellen probeerden het Afrikaanse land te destabiliseren in de aanloop naar de verkiezingen in juni van dit jaar. Bij die verkiezingen probeert president Pierre Nkurunziza, aan de macht sinds 2005, een derde termijn te winnen. Volgens zijn tegenstanders mag die eventuele derde termijn volgens de grondwet niet. De vorige verkiezingen, in 2010, werden al geboycot door de oppositie.