Afbouw campagne Amsterdam rond witte heroïne

ANP / Robin van Lonkhuijsen

Amsterdam gaat de waarschuwingscampagne voor witte heroïne afbouwen. Dat meldt persbureau ANP. Sinds 24 november zijn er geen slachtoffers meer geweest van de gevaarlijke drug die wordt verkocht als cocaïne.

Omdat er na de jaarwisseling bovendien minder toeristen in de stad zijn, zien de GGD, het OM en de politie dit als een goed moment de campagne af te bouwen. Die bestond onder meer uit grote waarschuwingsborden op tientallen drukke plekken in de stad, flyers, posters en pushberichten. Ook zijn voor twee euro tests te koop waarmee kan worden vastgesteld of de drugs witte heroïne bevatten.

Ondanks intensief politiewerk geen dader gevonden

Drie toeristen zijn overleden door witte heroïne. Veertien anderen moesten naar het ziekenhuis. Eind oktober overleed het eerste slachtoffer, daarna was het een tijdje rustig. De waarschuwingsborden, die op het Leidseplein en Rembrandplein stonden, werden daarom weggehaald. Maar daarna stierven nog twee jongemannen door de drugs. Daarop werden borden door de hele stad geplaatst.

Dat witte heroïne verkocht werd als cocaïne, is vreemd: de straatwaarde van witte heroïne ligt hoger dan die van cocaïne (70 tot 90 euro per gram, tegen 50 euro). Ondanks intensief politiewerk, door zo’n twintig rechercheurs, is de dealer niet aangehouden. De politie loofde een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die zou leiden tot de aanhouding van de dealer.