Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Activist Navalny vindt huisarrest onterecht en knipt enkelband af

Navalny poseert met zijn broer Oleg in de rechtbank in Moskou, waar het duo zijn straf te horen krijgt.
Navalny poseert met zijn broer Oleg in de rechtbank in Moskou, waar het duo zijn straf te horen krijgt. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

De Russische politiek activist Aleksej Navalny is het niet eens met zijn huisarrest en heeft zijn enkelband daarom afgeknipt. Volgens Navalny had de band al verwijderd moeten worden toen hij vorige week werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf. Omdat dit niet is gebeurd, heeft hij de enkelband daarom vandaag zelf afgedaan.

De 38-jarige Rus, die regelmatig kritiek levert op het beleid van president Poetin, plaatste een foto van de doorgeknipte enkelband op Twitter. Daarbij zei hij volgens Reuters:

“Ik weiger om te voldoen aan de voorwaarden van mijn huisarrest, die tegen de wet ingaat. Met enige moeite heb ik de enkelband weten af te knippen met een keukenschaar.”

Twitter avatar navalny Alexey Navalny Об отказе соблюдать режим домашнего ареста http://t.co/ebJyTldSgM http://t.co/a7V1iSDU1q

Broer Oleg krijgt wel onvoorwaardelijke straf

Navalny kreeg zijn huisarrest begin vorig jaar opgelegd, omdat de Russische autoriteiten een onderzoek naar hem instelden. De activist zou samen met zijn broer Oleg tussen 2008 en 2012 geld hebben verduisterd van het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher, zo was de aanklacht. De uitspraak in die zaak zou op 15 januari zijn.

De rechtbank in Moskou haalde de uitspraak echter op het laatste moment naar voren en legde Navalny een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar op. Zijn broer Oleg kreeg dezelfde straf, maar dan onvoorwaardelijk. Volgens Navalny is dat een poging zijn familie te gijzelen vanwege zijn politieke standpunten.

Unicum in geschiedenis Russische rechtspraak

Hoewel Navalny zijn straf al heeft aangehoord, moet hij zijn enkelband volgens Reuters echter om houden tot halverwege januari, de datum dat het vonnis wordt gepubliceerd. Volgens de activist is dat tegen de wet. Hij zegt daarover:

“Het is stom om op te scheppen, maar ik ben de eerste persoon in de geschiedenis van de Russische rechtspraak die na het vonnis nog huisarrest heeft.”