Politiek beslist

ABN Amro gaat naar de beurs - maar wanneer?

Foto ANP

Op de verdieping waar de mogelijke beursgang van ABN Amro wordt voorbereid, is nu nog alles rustig. Op de twintigste etage van het hoofdkantoor aan de Zuidas zijn drie kamers waar het beursgangteam al een jaar lang interne voorbereidingen treft.

Het is een klein team. Vier projectmanagers, een secretaris en hun baas: Fred Bos, hoofd beursgang bij ABN.

Binnenkort zal het er waarschijnlijk heel anders aan toegaan. Dan verandert de verdieping in een zenuwcentrum van de bank. Een komen en gaan van bankiers. Om van alle adviseurs, advocaten en andere belanghebbenden nog maar te zwijgen.

Naar de beurs…

2015 moet het jaar worden van de beursgang van staatsbank ABN Amro. Minister Dijsselbloem van Financiën geeft mogelijk deze maand toestemming. Ruim een jaar geleden droeg hij de bank vast op zich intern gereed te maken.

De beursgang wordt de grootste Nederlandse transactie in jaren. De waarde van de bank wordt volgens ABN Amro door zakenbankiers geschat op 12 tot 20 miljard euro (hoewel de bank volgens sommige analisten hooguit 7 à 8 miljard euro waard is).

Voor ABN Amro zelf is het een keerpunt. De bank werd na het uitbreken van de kredietcrisis genationaliseerd. Een blamage voor de eens zo trotse wereldspeler.

Het tweede kwartaal wordt krap…

Alles is er dan ook op gericht om in het tweede kwartaal naar de beurs te kunnen – als de minister dat besluit en de Tweede Kamer instemt. Want het is aan hén om de beslissing te nemen, benadrukt ABN Amro.

Maar zelfs als het besluit inderdaad deze maand volgt, wordt een beursgang in het tweede kwartaal krap. Voor de behandeling door de Tweede Kamer staan maximaal acht weken. Dan is het maart. Dan zijn er nog drie maanden over voor een beursgang in het tweede kwartaal. Dat is in theorie haalbaar, maar zou wel een hele klus worden. Normaal staat voor een beursgang een periode van 4 tot 6 maanden.

…en dus wordt het nog later…

Waarschijnlijker is het dat het september wordt, of oktober. Of zelfs pas het vierde kwartaal. Want in de zomermaanden vinden normaal geen beursgangen plaats. Meer vertraging is niet uitgesloten. Op 18 maart zijn er Provinciale Statenverkiezingen. Mogelijk wordt de behandeling van het besluit daar overheen getild. Dan wordt de beursgang pas begin 2016.


Het beursgangteam van ABN Amro worstelt ermee. De eerdere uitspraken van Dijsselbloem hebben de organisatie op scherp gezet, zeggen ingewijden. Die scherpte wil de bank niet kwijt. Op een gegeven moment zijn de voorbereidingen ook klaar. Bovendien: het beursklimaat is nu goed.

…maar wat doet de PvdA?

Dijsselbloems besluit zal een einde maken aan de onzekerheid. Maar vóórdat hij daarmee komt, wil hij steun van coalitiepartijen VVD en PvdA. Hij komt niet met een voorstel voor hij daarover zekerheid heeft.

De VVD wil dat de bank zo snel mogelijk terugkeert op de beurs. Maar bij de PvdA is dat onzekerder. Kamerleden zeiden anderhalf jaar geleden dat de staat de bank misschien niet volledig moet verkopen, om “controle” te houden. PvdA’er Dijsselbloem wil “in principe” een volledige beursgang. Er gaan ook geluiden op dat de staat nog langer moet wachten met de verkoop, voor als het beursklimaat verder aantrekt en de bank er financieel beter voor staat. Dat zou de opbrengst ten goede komen.