Aantal museumkaarthouders stijgt naar 1,1 miljoen

In de rij voor een bezoek aan het Rijksmuseum aan het Museumplein.
In de rij voor een bezoek aan het Rijksmuseum aan het Museumplein. Foto ANP / Remko de Waal

Vorig jaar zijn 100.000 meer Museumkaarten verkocht dan in 2013. Dat is een stijging van 10 procent. De in totaal 1,1 miljoen kaarthouders gingen gemiddeld ook vaker naar het museum, maakte de Museumvereniging vandaag bekend. Het aantal bezoekjes dat kaarthouders brachten aan musea steeg met 17 procent, van 6,4 naar 7,5 miljoen.

Gemiddeld bezoekt de helft van alle Nederlanders ongeveer vier keer per jaar een museum. Het gemiddelde van museumkaarthouders ligt hoger en steeg vorig jaar van 6,5 in 2013 naar 6,6 museumbezoekjes per pashouder. Volgens de directeur van de Museumvereniging, Siebe Weide, blijkt uit de stijging van het aantal pashouders dat er niet per se grote openingen nodig zijn voor een goed museumjaar.

“Waar 2013 vooral werd gekleurd door spectaculaire heropeningen tonen de bezoekcijfers over 2014 aan dat de musea onverminderd populair zijn.”

Bezoekersaantallen stijgen

De afgelopen jaren heropende grote musea weer voor publiek na ingrijpende verbouwingen, zoals het Rijksmuseum in april 2013 en het Stedelijk Museum Amsterdam in september 2012. Het Mauritshuis ging vlak voor de zomer open en haalde met 332.000 bezoekers in zes maanden tijd direct een hoger aantal dan in de jaren voor de verbouwing.

De grootste Nederlandse musea trokken in 2014 ruim 1 miljoen meer bezoekers, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2013. De stijging was niet te danken aan een select groepje topmusea, maar aan een groep van 31 musea.

De Museumkaart wordt uitgegeven door de Stichting Museumkaart en kost voor volwassenen 54,95 euro per jaar. De vierhonderd deelnemende musea krijgen voor elk bezoek met de kaart een vergoeding.

Lees verder in NRC Handelsblad: Het museum was in 2014 van iedereen (€)