Turkse politieagenten opgepakt op verdenking van afluisteren politici

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. AP

In Turkije zijn 22 politiemensen opgepakt wegens verdenking van illegaal afluisteren van politici, ambtenaren en zakenmannen. Dat meldt het Turkse particuliere persbureau Dogan.

De arrestaties werden verricht in dertien steden, vooral in het oosten en zuidoosten van het land. De aanklagers konden tegenover persdienst Reuters niet meteen reageren.

Nieuwe zet in anti-Gülencampagne

De arrestaties zijn een nieuwe zet in de campagne van president Erdogan tegen zijn rivaal Fethullah Gulen. Die campagne begon na een corruptieonderzoek vorig jaar, waardoor een aantal hooggeplaatste mensen uit Erdogans kringen is geraakt. Drie ministers traden af als gevolg van het onderzoek. Erdogan ziet in dat onderzoek een complot van Gülenaanhangers, erop gericht hem ten val te brengen. Gülen, een voormalige bondgenoot van Erdogan, ontkent dat.

Update 17.10 uur: De vier ministers die van corruptie zijn beschuldigd in het corruptieonderzoek, worden niet aangeklaagd door de overheid. Dat heeft een Turkse parlementaire commissie zojuist besloten in een stemming. Daarmee schaart het parlement zich achter Erdogan.

Sindsdien zint Erdogan, die Gülen ervan beschuldigt “een parallelle staat” binnen de regering op te zetten, op wraak. Duizenden politieagenten en rechters kregen als gevolg van het onderzoek een andere functie. Ook zijn mediaorganisaties die banden zouden hebben met Gülen aangepakt.

Vorige week begon in Ankara een rechtszaak tegen dertien veiligheidsmedewerkers, onder wie de voormalige hoofdbeveiliger van Erdogan. Ze worden ervan beschuldigd illegale taps van Erdogan uit 2011 op internet te hebben gezet. Hij was toen premier.