Slecht weer vermoedelijk bijgedragen aan crash AirAsia

Het Indonesische weerbureau zegt dat tropische buien waarschijnlijk hebben bijgedragen aan de crash van het vliegtuig afgelopen zondag. Het reddingswerk van vandaag is opnieuw tijdelijk gestaakt door het slechte weer.

Het Indonesische marineschip 'KRI Sultan Hasanudin' op de Javazee op 31 december 2014. Het schip is onderdeel van het reddingswerk naar slachtoffers van het gecrashte toestel van AirAsia.
Het Indonesische marineschip 'KRI Sultan Hasanudin' op de Javazee op 31 december 2014. Het schip is onderdeel van het reddingswerk naar slachtoffers van het gecrashte toestel van AirAsia. Foto EPA / Massulis Mbasan

De reddingsoperatie naar het neergestorte vliegtuig van AirAsia is tijdelijk gestaakt. Reddingswerkers en duikers op zoek naar wrakstukken en lichamen konden door het slechte weer in de regio niet verder zoeken. De zwarte doos van de Airbus A320-200 is nog niet gevonden.

Waarschijnlijk neergestort door tropische onweersbuien

De meteorologische dienst van Indonesië zegt dat tropische buien waarschijnlijk hebben bijgedragen aan de crash van het vliegtuig afgelopen zondag. Dat meldt persbureau Reuters. De exacte oorzaak van de crash kan bij gebrek aan de zwarte dozen nog niet officieel worden vastgesteld, maar een eerste analyse van het Indonesische weerbureau stelt dat het vliegtuig door een regen- of onweerswolk is gevlogen. De vliegtuigmotor zou vervolgens zijn beïnvloed door ijsvorming.

Het is al de hele week slecht weer in het gebied boven de Javazee; flinke onweersbuien hebben ook het reddingswerk afgelopen week continu belemmerd. Door de hevige regen en hoge golven werd het zicht belemmerd en konden helikopters niet uitrukken. Ook vandaag konden duikers het water niet in.

Zoektocht

De belangrijkste focus van de zoektocht ligt ongeveer 90 mijl voor de kust van het eiland Borneo, waar vijf grote objecten zijn gevonden, waarvan wordt gedacht dat het delen van het vliegtuig zijn. Het grootste stuk dat is gevonden is ongeveer 18 meter lang. De delen zijn gelokaliseerd door schepen met behulp van sonar.

Hoofd van de reddingsoperatie, Fransiskus Bambang Soelistyo, zei vandaag tijdens een persconferentie in Jakarta:

“Op basis van ervaring weten we dat de kans het grootst is dat de black box niet ver verwijderd ligt van het wrakstuk dat we hebben gevonden.”

Gecrasht afgelopen zondag

Vlucht QZ8501 crashte in de Javazee ongeveer 40 minuten na het opstijgen afgelopen zondag. Het toestel was vertrokken vanuit de stad Surabaya in Indonesië en was op weg naar Singapore. Vandaag zijn opnieuw enkele lichamen geborgen van slachtoffers. Volgens Amerikaanse media, onder andere CNN, staat het aantal gevonden slachtoffers nu op 34.