Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vlaamse jihadist aangehouden op vliegveld Brussel

Jejoen Bontinck
Jejoen Bontinck Foto EPA / Julien Warnand

Een Vlaamse jihadist is zondag op het vliegveld in Brussel opgepakt. Jejoen Bontinck werd aangehouden op de luchthaven van Zaventem toen hij samen met zijn vriendin naar de Turkse stad Antalya wilde vliegen. Dat meldt persbureau ANP. De ex-Syriëganger verklaarde tegen de autoriteiten op het vliegveld dat ze op het laatste moment een vakantie naar Turkije hadden gepland. Het is nog onduidelijk of hij op doorreis naar Syrië was. Veel jihadisten reizen via Antalya naar Syrië.

Contactverbod

Bontinck werd in eerste instantie aangehouden omdat hij een contactverbod heeft met zijn vriendin. In november werd hij opgepakt omdat hij zijn vriendin had geslagen en daarna werd hem een contactverbod opgelegd. Jejoen werd na één nacht in de cel vrijgelaten op voorwaarde dat hij uit haar buurt bleef.

Inmiddels zijn de twee weer een stel, maar het contactverbod geldt nog steeds. Zijn vriendin ontkent nu dat hij haar heeft geslagen.

Jejoen Bontinck was vaker in het nieuws

Bontinck kwam meerdere keren in het nieuws omdat hij betrokken zou zijn bij terrorisme. Zo haalde zijn vader hem terug uit Syrië, waar Bontinck naartoe zou zijn gegaan nadat hij door de moslimbeweging Sharia4Belgium zou zijn geronseld.

In oktober werd er vier jaar celstraf tegen hem geëist in het terrorismeproces tegen Sharia4Belgium. Aanstaande donderdag doet de rechtbank in Antwerpen uitspraak in die zaak. Het is onbekend of Bontinck het land uit mag of dat hij in België moet blijven in afwachting van het vonnis.

Zijn vriendin zei vandaag op het vliegveld:

“Ik had gisteravond zin gekregen om op reis te gaan en vond een interessante lastminute naar een spa resort in Turkije. We zouden deze morgen vertrekken en op 11 januari terugkeren. Jejoen zag dat ook wel zitten en we hebben geboekt.”