‘Smokkelaars verdienden 2,5 miljoen euro aan migranten op Ezadeen’

De Ezadeen dobberde stuurloos rond in de Middellandse Zee met 359 migranten aan boord.
De Ezadeen dobberde stuurloos rond in de Middellandse Zee met 359 migranten aan boord. Foto ANP/EPA/Francesco Arena

Volgens de Italiaanse politie hebben mensensmokkelaars vermoedelijk 2,5 miljoen euro verdiend aan de 359 migranten die op een stuurloos schip ronddobberden in de Middellandse Zee. Het vrachtschip Ezadeen werd eergisteren gevonden; de bemanning had het schip verlaten en de migranten opgesloten.

Uit de eerste verhoren is gebleken dat de voornamelijk Syrische bootvluchtelingen 3.000 tot 7.000 euro per persoon betaalden, zo meldt de BBC. De Italiaanse politiechef Luigi Liguori vermoedt dat aangezien de Ezadeen een vrachtschip is, de migranten rijker zijn:

“We zien een verandering in de samenstelling van welke Syrische vluchtelingen aan boord zijn. Ze dragen betere kleding, zijn beter georganiseerd en ook minder wanhopig dan migranten die we normaliter zien.”

De bemanning van de Ezadeen is vermoedelijk met een reddingsboot vertrokken. De smokkelaars lieten de opgesloten passagiers over aan hun lot, totdat de Italiaanse kustwacht vrijdag aan boord ging van de Ezadeen.

Smokkelaars lijken nieuwe tactiek te gebruiken

Het was het tweede schip in een week tijd dat in de steek was gelaten door de bemanning. Volgens NRC-redacteur Marc Leijendekker lijken smokkelaars een nieuwe tactiek te gebruiken waarbij misbruik wordt gemaakt van de erecode die op zee geldt voor in nood verkerende schepen:

Afgelopen najaar is opvallend vaak de hulp ingeroepen van passerende vrachtschepen, zo constateert Frontex, het Europese agentschap dat officieel verantwoordelijk is voor de bewaking van de buitengrenzen van de EU. In september en oktober is dertig procent van de bootvluchtelingen door vrachtschepen opgepikt. Dat gebeurde vooral voor de kust van Libië, waar mensensmokkelaars rekening lijken te houden met het tijdstip dat een vrachtschip passeert.

Lees in NRC Handelsblad: Truc met bootvluchtelingen (€)