Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Paus benoemt nieuwe kardinalen, focus op ontwikkelingslanden

Bisschoppen op het Sint Pietersplein, tijdens de inauguratie van paus Franciscus.
Bisschoppen op het Sint Pietersplein, tijdens de inauguratie van paus Franciscus. Foto ANP / Robin Utrecht

Paus Franciscus heeft vandaag de namen van twintig nieuwe kardinalen bekendgemaakt. Zijn keuze laat opnieuw zien dat hij de katholieke kerk een minder Europees en minder bestuurlijk gezicht wil geven.

Opvallend is dat er geestelijken bij zitten uit gebieden die nog nooit een kardinaal hebben gehad, en maar één prelaat uit de curie, de Romeinse bureaucratie van het Vaticaan. Daarbij zijn een paar prominente bestuurders overgeslagen. Zijn woordvoerder zei dat Franciscus heeft willen breken met de traditie dat kardinalen alleen uit grote en belangrijke bisdommen kunnen komen. De volledige lijst met namen is hier te lezen.

Vijf mannen van boven de tachtig

Onder de twintig nieuwkomers, die op 14 februari officieel tot het kardinalaat zullen worden verheven (zullen worden gecreëerd, in kerktaal), zitten vijf mannen die ouder zijn dan tachtig jaar. Dat betekent dat ze niet meer mogen meestemmen in een conclaaf, op het moment dat er een nieuwe paus moet worden gekozen. Toen hij de namen bekendmaakte, zei de paus dat hij deze geestelijken had uitgekozen omdat ze “hebben getuigd van hun liefde voor Christus en het Volk van God’’.

Paus verlegt focus naar ontwikkelingslanden

Franciscus heeft vaak gezegd dat hij wil dat ook de kerkbestuurders zich minder als bureaucraat opstellen en meer als pastoraal zieleherder.
Uit de curie is de in Marokko geboren aartsbisschop Dominique Manberti benoemd. Hij is sinds kort de prefect van de hoogste rechtbank van de katholieke kerk, nadat Franciscus diens conservatieve voorganger had weggestuurd.

Birma, Panama (niet de aartbisschop maar bisschop Lacunza Maestrojuán), Kaap-Verdië en Tonga krijgen nu ook een kardinaal. Van de nieuwe kardinalen komen er zeven uit Europa, vijf uit Latijns-Amerika, drie uit Azië, drie uit Afrika en twee uit Oceanië. Onder de nieuwe kardinalen uit Europa zit Francesco Montenegro, de bisschop van de Siciliaanse havenstad Agrigento, die zich veel heeft ingezet voor de opvang van migranten.