Noord-Korea reageert woest op sancties VS om hack

Foto ANP/EPA/Erik S. Lesser

De sancties die de VS vrijdag tegen Noord-Korea instelden, hebben geleid tot een furieuze reactie van het stalinistische land. De maatregelen die zijn genomen in de nasleep van de enorme cyberaanval op Sony zijn volgens een woordvoerder ‘ongegrond en vijandig’.

De sancties zullen het leger echter niet verzwakken, aldus de zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“De sancties zijn contraproductief, zoals is gebleken uit de maatregelen van de Democratische Volksrepubliek Noord-Korea om het Zwaard van Songun (het leger van Noord-Korea) verder te slijpen.”

De woordvoerder herhaalde tegenover het Noord-Koreaanse persbureau KNCA dat het land niks te maken heeft met de hack van Sony.

Betrokkenheid Noord-Korea is niet bewezen

Vrijdag besloot de Amerikaanse president Obama om sancties in te stellen tegen tien Noord-Koreaanse regeringsfunctionarissen en drie organisaties, waaronder een door de staat gerunde wapenhandelaar. Het is Amerikanen verboden om met deze mensen en organisaties nog langer zaken te doen. De maatregelen zijn vooral symbolisch; Noord-Korea heeft al jaren te maken met strenge sancties wegens het atoomprogramma.

De sancties van vrijdag zijn ingesteld wegens de cyberaanval op Sony, eind vorig jaar. Daarbij werd een enorme hoeveelheid gevoelige informatie buitgemaakt. De hackers bedreigden het bedrijf vervolgens als het doorging met het uitbrengen van de film The Interview, een komedie over een moordaanslag op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Of het land achter de aanval zit, is echter niet duidelijk. Het bewijsmateriaal zou ‘flinterdun’ zijn.