Netanyahu: Israël laat geen soldaten door Strafhof in Den Haag berechten

Premier Benjamin Netanyahu tijdens de wekelijkse ministerraad.
Premier Benjamin Netanyahu tijdens de wekelijkse ministerraad. Foto ANP/EPA/Oded Bality

Premier Netanyahu van Israël peinst er niet over om Israëlische soldaten voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag te laten verschijnen. De uitspraak volgt op de aanvraag van de Palestijnse Autoriteit om toe te treden tot het Strafhof.

In theorie zouden door toetreding tot het ICC Palestijnen en Israëliërs kunnen worden vervolgd voor mogelijke oorlogsmisdaden. Tijdens de ministerraad van het het kabinet liet Netanyahu weten zich hiertegen te verzetten:

“We zullen niet toestaan dat soldaten en officieren van het IDF (het Israëlische leger) voor het tribunaal in Den Haag worden gesleept.”

En:

“Degenen die vervolgd moeten worden zijn de leiders van de Palestijnse Autoriteit, die een alliantie met de oorlogsmisdadigers van Hamas hebben.”

Israël heeft als reactie op de stap van de Palestijnse Autoriteit gisteren besloten om de belastingafdracht aan de Autoriteit op te schorten. Daardoor loopt de Autoriteit maandelijks 100 miljoen euro mis. Israël int onder de huidige afspraken de belasting voor de Palestijnen.

Toetreding ICC om tot Palestijnse staat te komen

De Palestijnse president Abbas ondertekende op Oudjaarsdag een reeks internationale verdragen, waaronder die voor toetreding tot het ICC. Hierdoor zou - in theorie - het ICC het conflict tussen Israël en de Palestijnen kunnen onderzoeken. Dat kan bijvoorbeeld ook de oorlog van vorig jaar augustus zijn. De stap moet de vestiging van een Palestijnse staat mogelijk maken. NRC-correspondent Derk Walters schrijft in NRC Handelsblad over de Palestijnse aanvraag:

“Israël vreest de vervolging van soldaten, bedrijven, ambtenaren en politici die zich schuldig zouden maken aan oorlogsmisdaden. Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch hebben uitgebreid Israëlische oorlogsmisdaden gedocumenteerd, vooral in de Gazastrook. Israëls operatie ‘Gegoten Lood’ in Gaza, in 2008/2009, vormde de aanleiding voor de Palestijnse aanmelding bij het Strafhof. Ook de illegale Israëlische nederzettingen gelden als oorlogsmisdaad.”

Maar ook voor de Palestijnen kan toetreding tot het ICC gevolgen hebben:

Ook heeft Netanyahu gezegd dat de beslissing van de Palestijnen zich bij het hof aan te melden weleens op henzelf zou kunnen terugslaan. Zo verwijst hij naar het afschieten van raketten door Hamas op de Israëlische burgerbevolking. Inderdaad zouden de Palestijnen door deze stap te zetten ook zelf voorwerp kunnen worden van strafrechtelijk onderzoek.

Lees in NRC Handelsblad: Palestijnse aanmelding bij Strafhof pijnlijk voor Israël (€)