Merkel: Griekenland zal zich aan afspraken met EU en IMF houden

Bondskanselier Merkel zou volgens een Duits blad rekening houden met een Grexit. Er is voorlopig nog niet gereageerd op de berichtgeving in Der Spiegel.
Bondskanselier Merkel zou volgens een Duits blad rekening houden met een Grexit. Er is voorlopig nog niet gereageerd op de berichtgeving in Der Spiegel. Foto ANP/EPA/Oliver Berg

De Duitse regering vertrouwt erop dat Griekenland zich aan de afspraken met de EU en het IMF zal houden, mocht het land een nieuwe regering krijgen. Eerder meldde het Duitse blad Der Spiegel dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone denkbaar is.

Volgens een woordvoerder van bondskanselier Merkel heeft de Duitse regering er alle vertrouwen in dat Griekenland zich houdt aan de gemaakte afspraken:

“Griekenland heeft zich in het verleden aan zijn verplichtingen gehouden en de Duitse regering neemt aan dat het land hiermee door zal gaan. Iedere nieuwe regering heeft zich te houden aan de afspraken die door een vorige regering zijn gemaakt.”

Op de beweringen van Der Spiegel dat de EU een ‘Grexit’ zou overleven, wilde de woordvoerder tegenover Reuters echter niet ingaan. Dat was gisteren ook al het geval bij minister van Financiën Schäubele.

Besmettingsgevaar is minder groot

Op 25 januari gaan de Grieken naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. De radicaal-linkse Syriza staat in de peilingen op forse winst. De partij wil de afspraken die in het verleden gemaakt zijn met de EU en het IMF openbreken, wat mogelijk een nieuwe eurocrisis kan veroorzaken.

Der Spiegel berichtte gisteren dat bondskanselier Merkel in geval van nood denkt dat een exit van Griekenland uit de eurozone denkbaar is. Het besmettingsgevaar zou nu niet meer zo groot zijn als een paar jaar geleden, toen het land dreigde te bezwijken onder een enorme schuldenlast en onder strenge voorwaarden leningen van de EU en IMF kreeg. Daarnaast zijn andere probleemlanden zoals Portugal en Ierland voldoende aangesterkt.

Op een Grexit rust een enorm taboe; de angst bestaat dat als er zelfs maar op wordt gehint, er al onrust kan ontstaan op de financiële markten.