Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Het kantoor als een gevangenis, dat ziet er ongeveer zo uit

Still uit Lost Cubert

Ooit op kantoor het idee gehad dat de muren op je af komen? En dat er maar geen einde aan de werkdag komt? Het kan erger, zoals blijkt in deze claustrofobische animatie over een kantoorklerk die vastzit achter het bureau en ziet hoe zijn veilige wereld overhoop wordt gehaald. Kafka meets Cube.

In Lost Cubert volgen we Cubert, een kale en kleurloze kantoorbewoner die vastzit in zijn dagelijkse routine. Niks geen afwisseling of verrassingen, maar een repetitief uitvoeren van handelingen, met altijd het getik van een toetsenbord op de achtergrond. Maar dan wordt op een dag die afstompende routine onderbroken.

In een fraaie animatie waarin 2D en 3D samenkomen, zien we of Cubert uit dit verstikkende systeem komt: