Griekse terrorist plande aanval op grote gevangenis in Athene

De voortvluchtige en veroordeelde terrorist Christodoulos Xiros.
De voortvluchtige en veroordeelde terrorist Christodoulos Xiros. Foto EPA / Orestis Panagiotou

De Griekse terrorist Christodoulos Xiros, die gisteren werd opgepakt na een jaar voortvluchtig te zijn geweest, stond op het punt een van de belangrijkste gevangenissen van Athene aan te vallen. Dat meldt persbureau AP.

Al een jaar geleden ontsnapt

De 56-jarige Xiros ontsnapte een jaar geleden uit de gevangenis en werd gisteren pas weer gevonden. Hij was lid van de marxistische guerrillabeweging 17 November.

Xiros verbleef in een huis in de kuststad Anavissos. Daar vonden agenten onder meer acht kalasjnikovs, een granaatwerper, drie handwapens, een geluidsdemper en een zak explosieven die hij had willen gebruiken bij zijn aanval. De politie vond ook tekeningen waarop hij had uitgetekend waar de wapens moesten staan tijdens de aanval en welke vluchtroute hij zou gebruiken.

Met behulp van een busje

Volgens politiechef Dimitrios Tsaknakis was Xiros van plan gevangenen uit de Korydallos-gevangenis, gelegen in een buitenwijk van Athene, te bevrijden.

Xiros wilde de gevangenis aanvallen vanuit een busje. De actie zou in de komende dagen gaan plaatsvinden.

Levenslang

Xiros heeft zes keer levenslang gekregen voor zijn rol in de guerrillabeweging. De marxistische groep 17 November was tussen 1975 en 2000 verantwoordelijk voor de dood van 25 mensen, waaronder Griekse politici en zakenlui, en Amerikaanse, Turkse en Britse diplomaten. De groep werd in 2002 ontbonden.