Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Gijzelaar van IS geeft toer door Mosul, alles is ‘business as usual’

Screenshot van YouTube

Er is een nieuwe propagandavideo opgedoken met John Cantlie, een journalist die gegijzeld wordt door Islamitische Staat. In de video geeft hij namens IS een rondleiding door Mosul. De Iraakse stad is door IS bezet en zou ‘bruisend’ zijn.

De journalist rijdt met een auto door Mosul en vertelt over het leven in de stad. Later verplaatst hij zich met een motor. Verhalen dat de stad zou zuchten onder het bewind van IS, kloppen volgens de gijzelaar niet:

“De media doen het leven onder IS af als deprimerend, met mensen die rondlopen als onderworpen burgers in ketens die zich moeten houden aan strikte en totalitaire regels. Maar afgezien van het ietwat koude doch zonnige decemberweer, is het leven in Mosul business as usual.”

https://www.youtube.com/watch?v=ydU9PIjdxpI&feature=youtu.be

Mislukte reddingspoging

IS heeft Cantlie vaker gebruikt voor propagandavideo’s: dit is de achtste video die opduikt waarin de fotojournalist ‘verslag’ doet van de vorderingen van IS. De luchtaanvallen van de coalitie op IS zijn zinloos, aldus Cantlie. Tijdens de video vliegen een aantal vliegtuigen van de coalitie over de stad. Cantlie op sarcastische toon:

Here! Here! Over here! You’ve come to rescue me again? Do something! Useless! Absolutely useless!

In een vorige video stond Cantlie stil bij een mislukte reddingspoging van de Amerikanen om hem en vijf andere gijzelaars te redden.

Cantlie is sinds 2012 een gijzelaar van IS. Hij werd tegelijk met James Foley ontvoerd, die vorig jaar werd gedood. Een video van diens onthoofding werd toen op internet geplaatst. Over het lot van de andere gijzelaars die in handen zijn van IS is niks bekend. In november doodde de jihadistische beweging de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig.