Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gemeente Amsterdam ontdekt fraude van ex-stagiair

Archieffoto van een factuur
Archieffoto van een factuur Foto ANP ? Lex van Lieshout

Gisteren meldden verschillende media dat de gemeente Amsterdam per ongeluk een bedrag van 186.000 euro had overgemaakt naar een Brabander en dat de man weigerde het geld terug te betalen. Vandaag liet de gemeente weten dat het niet gaat om een verkeerde overboeking, maar om factuurfraude.

De zaak is in januari vorig jaar al aan het licht gekomen en dient donderdag voor de rechter. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de raad vorig jaar mei schriftelijk over de kwestie geïnformeerd.

Een van de verdachten was stagiair

In de zaak zijn vijf verdachten aangehouden. Een van hen is een oud-stagiair die bij de gemeente werkte.

De verdachten zouden hebben gesjoemeld met een factuur van ruim 186.000 euro van een afvalverwerkingsbedrijf aan een stadsdeel. De stagiair-beveiliger bij het stadsdeel onderschepte de originele factuur en gaf die aan een tussenpersoon. Die gaf de factuur weer door aan een vervalser, die het rekeningnummer vervalste.

Daarna legde de stagiair de factuur weer terug op de stapel met te betalen facturen. Naast de stagiair zijn de vervalser en de tussenpersoon aangehouden. Ook zijn twee mensen die hun bankrekening ter beschikking hadden gesteld aangehouden.

Argwaan ontstond bij bank

De zaak kwam aan het licht toen een bank argwaan kreeg en bij de gemeente naar de juistheid van het bankrekeningnummer informeerde. De betrokken banken konden een groot deel van het overgeschreven bedrag bevriezen, maar toen ze erachter kamen was 40.000 euro al opgenomen. Tijdens een huiszoeking bij een medeverdachte heeft de politie 11.350 euro in beslag genomen.

Nu eist de gemeente Amsterdam nog een bedrag van 28.650 euro terug.