Duizenden agenten bij uitvaart New York, burgemeester rug toegekeerd

Politieagenten bij de uitvaart van collega Wenjian Liu in New York
Politieagenten bij de uitvaart van collega Wenjian Liu in New York Foto EPA / Peter Foley

Tienduizenden politieagenten zijn naar de uitvaart van Wenjian Liu in New York gekomen. Het is de tweede keer in ruim een week dat de agenten afscheid nemen van een collega. Liu werd op 20 december samen met een collega doodgeschoten als vergeldingsactie voor de twee zwarte mensen die de afgelopen maanden door politiegeweld van blanke agenten zijn omgekomen, één in Ferguson en één in New York.

Agenten uit het hele land aanwezig

Er waren agenten van korpsen uit heel Amerika. Buiten het uitvaartcentrum in Brooklyn waren de straten in New York gevuld met blauwe uniformen. Burgemeester Bill de Blasio was ook aanwezig. Tientallen agenten hebben hem opnieuw de rug toegekeerd. Dat meldt de BBC.

De Blasio hield een toespraak waarin hij onder meer vroeg om verzoening.

“New York is altijd al een tolerante stad geweest, maar soms wordt dat op de proef gesteld. Laten we die New Yorkse traditie van samenleven in harmonie weer oppakken.”

Maar de agenten die de uitvaart buiten op tv-schermen volgden, lieten duidelijk merken dat ze daar niet op zitten te wachten: toen De Blasio in beeld kwam, draaiden zij zich om.

Vorige week ook al de rug toegekeerd

Vorige week zaterdag waren er 25.000 agenten aanwezig op de begrafenis van Liu’s collega Rafael Ramos. Tijdens die uitvaart werd burgemeester De Blasio ook letterlijk de rug toegekeerd. Toen hij een speech hield, draaiden agenten zich weg van het scherm. Het was hun reactie op een eerdere opmerking van De Blasio, die niet solidair zou zijn met de agenten in de discussie over politiegeweld tegen minderheden in de Verenigde Staten.

Een politiecommissaris riep agenten op om zondag niet opnieuw zo’n statement te maken omdat dat het alleen maar zou afleiden van de herdenking en de eer voor Liu teniet zou doen.

Burgemeester staat aan de kant van de demonstranten

Agenten in New York verwijten De Blasio aan de kant van de demonstranten te staan. Afgelopen maanden gingen burgers massaal de straat op om te protesteren tegen politiegeweld in de Verenigde Staten.

Het is gebruikelijk dat de burgemeester aanwezig is bij de uitvaart van omgekomen agenten.