Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Boko Haram verovert belangrijke militaire basis

Het Nigeriaanse leger patrouilleert in de buurt van de stad Mubi, na Mubi te hebben bevrijd van Boko Haram op 8 december 2014.
Het Nigeriaanse leger patrouilleert in de buurt van de stad Mubi, na Mubi te hebben bevrijd van Boko Haram op 8 december 2014. EPA / Deji Yake

De terreurgroep Boko Haram heeft in het noordoosten van Nigeria de stad Baga en een belangrijke internationale basis ingenomen. Militairen ontvluchtten de basis nadat de islamitische terreurbeweging zaterdag had aangevallen. Dat zei een senator vandaag tegen de BBC.

Laatste stad in noordoosten die in handen was van regering

De inwoners van Baga zijn gevlucht naar het naastgelegen Tsjaad. Volgens deze gevluchte groep zijn veel mensen in Baga om het leven gekomen en is de stad in brand gestoken.

Baga was de laatste stad in het noordoosten die in handen van regeringstroepen was. De internationale troepenmacht die de strijd tegen Boko Haram leidt was daar gevestigd. Deze troepenmacht bestaat uit militairen uit Nigeria, Tsjaad en Niger.

Bij aanvallen op Boko Haram zijn de afgelopen dagen 41 extremisten gedood in Kameroen. Nadat Boko Haram een militair kamp in de grensstreek tussen Nigeria en Kameroen had ingenomen, hebben de strijdkrachten van Kameroen teruggeslagen.

Jongeren ronselen

Vorig weekend vielen zo’n duizend Boko Haram-strijders vijf steden aan in het noorden van Kameroen. Boko Haram strijdt voor een kalifaat in het noorden van Nigeria en valt regelmatig aan beide kanten van de grens aan. Ze proberen honderden werkloze jongeren te rekruteren.