Abbas opnieuw naar Veiligheidsraad voor vertrek troepen Israël

President Mahmoud Abbas tijdens het tekenen van het verdrag.
President Mahmoud Abbas tijdens het tekenen van het verdrag. Foto EPA / Alaa Badarneh

De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil nog een keer naar de VN-Veiligheidsraad stappen om ervoor te zorgen dat Israël voor 2017 de Palestijnse gebieden verlaat.

Tijdens een conferentie op de Westelijke Jordaanoever zei Abbas:

“Wij hebben niet gefaald. De VN-Veiligheidsraad heeft gefaald. Waarom zouden we niet nog een keer naar de raad stappen? Misschien gaan we over een week.”

Palestina hoopt met een voorstel via de Veiligheidsraad af te dwingen dat Palestina een onafhankelijke staat wordt en dat Israël bezette stukken land teruggeeft. Het laatste plan werd gesteund door acht landen waaronder Frankrijk en Rusland. Groot-Brittannië stemde niet en de VS en Australië stemden tegen.

Een nieuwe poging levert waarschijnlijk geen andere uitkomst op, omdat de Verenigde Staten vermoedelijk weer tegenstemmen. Bovendien hebben de VS vetorecht, waarmee het Palestijnse plan direct kan worden geblokkeerd.

Abbas sloot zich aan bij Strafhof Den Haag

Op 31 december werd bekend dat Abbas het Statuut van Rome heeft ondertekend. Daarmee heeft Palestina zich aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Abbas zou twintig internationale verdragen hebben getekend om de druk op Israël te vergroten.

Dankzij de ondertekening van het verdrag wordt het mogelijk voor Palestina om het Strafhof te vragen om onderzoeken te starten naar mogelijke oorlogsmisdaden op Palestijns grondgebied. Door toetreding tot het ICC zouden Palestijnen en Israëliërs in theorie vervolgd kunnen worden voor mogelijke oorlogsmisdaden.

Reactie van Netanyahu

Premier Netanyahu van Israël zei eerder vandaag er niet over te peinzen om Israëlische soldaten voor het ICC in Den Haag te laten verschijnen.