Vooruitblik, flower sprouts en Fairtrade

Minstens een keer per week krijg ik het verzoek van een importeur of deze wijn ter beoordeling mag opsturen. En de vooruitzichten zijn dat dit ook dit jaar niet zal veranderen. Mijn ‘ja’ en ‘ik proef alles’ gaan echter gepaard met een aantal spelregels.

Onder andere dat ik mijn proefbevindingen niet terugkoppel. Als een wijn –om welke reden dan ook- niet in aanmerking komt voor publicatie leg ik niet uit waarom dat zo is. Eenvoudigweg zijn veel ontvangen wijnen oninteressant, me too of voegen anderszins niets toe aan het wijnaanbod in Nederland. Een aantal is ook ronduit slecht. Schaderapporten opmaken vergt dan een dagtaak.

Ik heb mijn handen (en de glasbak) al vol aan wijnen die wel een plekje in krant, tijdschrift, boek of op internet, radio of tv verdienen. Maar ik geef ook tips hoe de wijnontdekker de meeste kans heeft op vereeuwiging van zijn vondst. ‘Laat die zoveelste confectie-chardonnay of mainstream-merlot maar zitten’, adviseer ik. Overigens niet omdat ik die zelf minder interessant vind.

Ook de Nederlandse wijndrinker raakt er langzamerhand op uitgekeken. Zo zouden met name rode wijnen uit wijnlanden uit de Nieuwe Wereld wel eens minder populair kunnen worden. Om deze makkelijker drinkbaar te maken, voegen wijnmakers vaak flinke hoeveelheden residual sugar toe. Dat is de restsuiker die overblijft na vergisting. Echter, te veel zoet vervlakt een wijn en zorgt voor een identiteitscrisis.

Druiven-, regio en landenverschillen zijn niet meer te proeven. Wijn wordt, behalve alcoholisch, ook zoet, zacht en uitwisselbaar. En bovenal: saai. Nu de Nederlandse wijndrinker wat meer avontuur lijkt te zoeken, zie ik in mijn wijnglazenbol de verschuiving die vorig jaar al werd ingezet versnellen richting wijnen van minder alledaagse druiven.

Meer aandacht daarom voor wijnen –wit en rood- met meer elegantie en lagere alcoholpercentages, met name uit ons eigen oude, vertrouwde Europa. Forse groei voorzie ik ook voor biologische- en biologisch-dynamische wijnen. En daarbinnen een fikse toename in het aanbod van sulfietvrij en vegan friendly, wijnen die niet geklaard zijn met eiwitten of andere dierproducten. Daarbij gaan rode wijnen die koel te drinken zijn definitief doorbreken. Daar loopt de Nederlandse wijndrinker meer en meer warm voor.

Ondanks dat de trend anders wenst, grijpen we bij de flower sprouts met varkenshaas in een wat Oosterse setting overigens toch naar good old chardonnay. En deze mag in dit geval ook gewoon uit de supermarkt komen.

Haalt u uw flower sprouts bij Hoogvliet? Koop daar dan in het kader van de one stop shopping ook hun Koopmanskloof 2014 Chardonnay uit Zuid-Afrika (± € 5,00)

Goed begin van het jaar, want Fairtrade.

Koopmanskloof is ook te koop bij onder andere Boni, Coop, Deen, EMTÉ, Jan Linders, MCD, Plus, Spar en Vomar.