Voor het eerst negatieve rente op Duitse obligaties

De rente op Europese staatsleningen, ook die van Zuid-Europese landen, is vrijdag hard gedaald na uitspraken van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank die erop duiden dat de ECB op korte termijn staatsobligaties van eurolanden gaat opkopen.

De rente op Duitse staatsleningen met een looptijd van 5 jaar daalde voor het eerst onder nul (0,05 procent negatief). De rente op tienjaarsleningen bleef daar nog wel boven, maar bereikte wel een nieuw laagterecord van 0,5 procent.

Ook België, Frankrijk, Portugal en Ierland boekten nieuwe laagterecords en het verschil tussen de rentetarieven in Duitsland en de tarieven die andere eurolanden moeten betalen om geld te lenen werd kleiner. Dit verschil is een belangrijke graadmeter voor het vertrouwen van beleggers in de kredietwaardigheid van een land – hoe kleiner het verschil met Duitsland, hoe groter het vertrouwen.

Draghi zei in de Duitse krant Handelsblatt dat hij „deflatie niet uitsluit” in de eurozone en dat de ECB „daartegen in actie moet komen”. Algemeen wordt aangenomen dat hij daarmee bedoelt dat hij van plan is te beginnen met het opkopen van staatsobligaties, iets waar hij al maanden op zinspeelt.

Het op grote schaal opkopen van staatsobligaties is een manier om de geldhoeveelheid te vergroten – wat de inflatie aanwakkert en extra overheidsuitgaven stimuleert – wat weer goed is voor de economie.