Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

VGZ en huisartsen sloten geen contract: patiënt naar duur ziekenhuis

Foto ANP / Koen Suyk
Foto ANP / Koen Suyk

Zorgverzekeraar VGZ heeft met een kwart van alle aangesloten huisartsen nog altijd geen contract gesloten. Het gaat om 500 huisartsen, bevestigt de verzekeraar na vragen van NRC Handelsblad.

Deze artsen hebben een conflict met de verzekeraar, omdat ze vinden dat de voorgenomen vergoedingen te laag zijn. De ruzie zorgt ervoor dat per 1 januari in veel huisartsenpraktijken patiënten niet terecht kunnen voor extra verrichtingen zoals kleine chirurgische ingrepen. Voor zulke ingrepen zullen de patiënten nu worden doorverwezen naar een ziekenhuis, aangezien zo’n ingreep zonder contract voor rekening zou komen van huisarts of patiënt zelf.

Meer taken naar huisartsen

De problemen vloeien voort uit afspraken die minister Schippers (Zorg, VVD) vorig jaar maakte met verzekeraars, ziekenhuizen en huisartsen. Om de stijgende zorgkosten te drukken, kwamen zij overeen dat huisartsen taken zouden overnemen van ziekenhuizen. Huisartsen kunnen bijvoorbeeld veel goedkoper een spiraaltje zetten (circa 50 euro; wordt ruim 20 euro volgens de huisartsen) dan de medisch specialist in het ziekenhuis (circa 250 euro).

Dat huisartsen door het conflict nu patiënten gaan terugverwijzen naar het ziekenhuis, is lijnrecht in strijd met deze afspraken. De Alkmaarse huisarts Marcel van Philips heeft zijn patiënten te kennen gegeven bepaalde ingrepen niet meer te kunnen doen. Zonder contract met de verzekeraar kan hij dat niet betalen, zegt Philips:

“Wij plaatsen vanaf 2015 geen spiraaltjes meer, we doen geen gewrichtsinjecties of specialist-vervangende injecties meer. De patiënt zal worden door- of terugverwezen naar de specialist. Wij betreuren dit zeer. De verzekeraar maakt de patiënten uiteindelijk de dupe van zijn bezuinigingsbeleid.”

VGZ is teleurgesteld

VGZ is “teleurgesteld” dat sommige contracten nog niet gesloten zijn. Normale consulten blijft de verzekeraar betalen, stelt een woordvoerder. De verzekeraar meent dat er goede tarieven worden geboden en hoopt dat de huisartsen alsnog akkoord zullen gaan.

De eerste deadline voor het afsluiten van de contracten liep al in november af, maar door het conflict werd die steeds verschoven. Niet eerder lagen huisartsen en verzekeraars zo in de clinch over hun contracten.

Lees ook op NRC Q: Minder mensen kiezen een andere zorgverzekering