Van Gerwen strandt in halve finales WK darts - ‘ik heb het laten afweten’

Michael van Gerwen in actie tegen Gary Anderson op het WK darts in Alexandra Palace in Londen.
Michael van Gerwen in actie tegen Gary Anderson op het WK darts in Alexandra Palace in Londen. Foto AP / John Walton

Darter Michael van Gerwen is er vanavond niet in geslaagd de finale te bereiken bij het WK in Londen. De Schot Gary Anderson versloeg de titelverdediger met 6-3.

Later op de avond maken Raymond van Barneveld en de Engelsman Phil Taylor in de andere halve finale uit tegen wie Anderson het zondag moet opnemen. De ‘Flying Scotsman’ is de nummer vier van de plaatsingslijst, Van Gerwen was als eerste geplaatst in Alexandra Palace.

Cruciaal in het duel waarin beide darters in de eerste sets verbluffende gemiddeldes haalden was de zevende set. Van Gerwen miste drie kansen om met een dubbel-18 een 4-3-voorsprong te nemen. ‘Mighty Mike’ was van slag en bleef ook in de sets erna moeite houden met de dubbels.

Anderson profiteerde dankbaar en bereikte voor de tweede keer in zijn loopbaan de finale van het PDC World Darts Championship. In 2011 verloor hij van de Engelsman Adrian Lewis. Van Gerwen verloor in 2013 in de finale van Taylor om een jaar later de titel op te eisen na een partij tegen de Schot Peter Wright.

‘Het doet onwijs pijn’

Ontgoocheld stapte Van Gerwen van het podium. “Het doet onwijs pijn. Ik baal hier gruwelijk van”, zei hij bij RTL7 nadat de eerste teleurstelling was verwerkt.

De nummer één van de wereld vindt dat hij het verlies aan zichzelf te danken heeft.

“Bijvoorbeeld door drie pijlen voor dubbel-18 te missen op een moment dat ik met 4-3 kan voor komen. Dan mag je niet aan de finale denken. Hij speelde goed, maar ik heb het vooral aan mezelf te wijten dat ik niet win. Ik weet dat ik de betere speler ben. Ik heb het af laten weten en dat doet zeer.”

Van Gerwen maakte meteen na afloop ruzie met een fotograaf. “Ik schopte tegen een paal uit frustratie. Ik vind het zielig dat daar dan een foto van wordt gemaakt. Het was pure frustratie van mij. Die fotograaf wil blijkbaar op die manier nieuwe lezers trekken. Ik heb trouwens niet geslagen.” (ANP)