Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Van angst naar succes in 2015

Heb je tips om van 2015 een financieel succesjaar te maken?

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Maar „niemand wil advies – alleen bevestiging”, schreef John Steinbeck (1902-1968). Vandaar dat veel Nieuwjaarstips helaas parels voor de zwijnen zijn. We willen wel premie besparen, maar dat regelen we later nog wel een keer. We willen wel een goed beleggingsproduct, maar tekenen toch weer voor een verleidelijk, maar onbetrouwbaar rendement. We snakken naar reserves voor later, maar stellen sparen uit. En we willen wel compensatie voor financiële wanproducten, maar we accepteren pas tips als we ervoor openstaan. Om je toch te verleiden tot financieel succes dit jaar probeer ik het met: „A good scare is worth more to a man than good advice” van romanschrijver Edgar Watson Howe (1853-1937). Dat brengt me tot drie gewetensvragen voor het nieuwe jaar.

1 Ben je financieel gehandicapt?

Ruim 1,1 miljoen huishoudens kampen volgens het Nibud met ernstige betalingsachterstanden. En 1,5 miljoen huiseigenaren hebben volgens het CBS meer fiscale hypotheekschuld dan hun woningwaarde. Zit je in zo’n situatie, dan ben je financieel gehandicapt: geld biedt je geen zekerheid, maar zorgen. Doop 2015 tot een financieel revalidatiejaar.

2 Hoe fout ben je verzekerd?

Nederlanders zijn, samen met de Zwitsers, het zwaarst verzekerde volk van Europa. Maar veel polissen zijn volgens de Consumentenbond weggegooid geld. Ontdoe je snel van dekkingen tegen: zinloos geweld, huisdierzorgkosten, scholierenongevallen, smartphonepech, schade aan je tuin of apparaten, ongevallen inzittenden, natuurrampen, pech thuis en regen tijdens je vakantie. Hou ook je overlijdensrisicoverzekering tegen het licht. Door een prijzenslag valt hierop tot 70 procent te besparen (zie bijvoorbeeld Moneywise.nl).

3 Ben je psycho-financieel gezond?

Elk mens heeft financiële eigenaardigheden. Zo associëren vrouwen geld vaak met veiligheid en autonomie, terwijl mannen euro’s vaker koppelen aan identiteit en macht. Dat mag, zolang je redelijk blijft. Dat betekent dat je het belang van geld niet ontkent, maar ook niet overwaardeert, dat je geld niet ziet als doel op zich, maar als een middel om doelen en dromen te bereiken, dat je controle hebt over geld in plaats van omgekeerd en dat geld je plezier en veiligheid verschaft. Voldoen je daaraan? Test jezelf op Moneyharmony.com. Ik wens je een heel mooi jaar.