Twee objecten gevonden op de bodem van de Javazee

Op de bodem van de oceaan zijn twee ‘objecten’ gevonden, die vermoedelijk toebehoren aan vlucht 8501 van AirAsia, die vorige week vermist raakte. Dat hebben de Indonesische autoriteiten gezegd.

De lichamen van passagiers van vlucht 8501 van AirAsia worden naar een Indonesisch marineschip gebracht.
De lichamen van passagiers van vlucht 8501 van AirAsia worden naar een Indonesisch marineschip gebracht. AP / Adek Berry

Op de bodem van de oceaan zijn twee ‘objecten’ gevonden, die vermoedelijk toebehoren aan het toestel van vlucht 8501 van AirAsia, dat vorige week vermist raakte. Dat hebben de Indonesische autoriteiten gezegd, schrijft persbureau AP.

De objecten werden gisteren ontdekt door sonarapparatuur. Vannacht konden de afmetingen worden waargenomen: 9,4 bij 4,8 meter met een dikte van een halve meter; en 7,2 meter bij een halve meter. Leiders van de zoektocht hebben er vertrouwen in dat de objecten deel zijn van het vliegtuig van AirAsia. Behalve de objecten is ook een oliespoor ontdekt, weet persdienst ANP. De vondst zou zo’n 30 meter diep liggen.

Dertig mensen geborgen

Reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door hoge golven en slecht weer. Tot nu toe zijn dertig lichamen geborgen. Vijf ervan zaten nog in hun stoel met hun riem om. Hoe meer passagiers, bagage en delen van het vliegtuig intact zijn, hoe groter de kans dat het vliegtuig in één keer in het water is gevallen, zeggen experts. En dat zegt wat over de oorzaak van de crash. Mogelijk was er een mechanische fout, vond een explosie plaats of viel de luchtdruk weg.

De Airbus A320 met 162 passagiers aan boord crashte vorige week zondag, halverwege een twee uur durende vlucht vanuit het Indonesische Surabaya naar Singapore.

De oorzaak van de crash in de Javazee is nog altijd onduidelijk. Een paar minuten voordat het toestel het contact verloor, vroeg de piloot aan de luchtverkeersleiding of hij hoger mocht vliegen omdat er veel wolken waren. Omdat er veel luchtverkeer was, kreeg hij geen toestemming.

Onderzoek naar vluchtschema’s AirAsia

Volgens het Indonesische ministerie van Transport had de luchtvaartmaatschappij geen vergunning voor vluchten op zondag. Er komt een onderzoek naar de vluchtschema’s van AirAsia. Het onderzoek begint mogelijk maandag al. Het kan zijn dat de vergunning van AirAsia in Indonesië wordt ingetrokken. Gisteren liet het ministerie al weten dat AirAsia tijdelijk niet meer mag vliegen tussen Surabaya en Singapore.