Tijd voor het frisse Roompot

De wielerploeg waarvan Michael Boogerd ploegleider wordt, wil scoren met gedreven talenten. Geld is er niet, passie wel.

Foto ANP

Een introductie, het voorstellen van de renners, wat geklets met de ploegleiders, een fotomoment en er was een wielerploeg geboren: Team Roompot.

Zo kort en helder als de presentatie van de nieuwe, Pro-Continentale wielerploeg gisteren in Ahoy was, zo intens is de aanloop ernaartoe geweest. Want zie maar eens sponsors te vinden in een sport die de afgelopen jaren (en soms nog steeds) danig onder vuur lag vanwege dopingschandalen. Weinig bedrijven die zich dat risico willen of kunnen permitteren. Michael Zijlaard, manager van Roompot, liet zich niet ontmoedigen en koesterde de droom om, nadat hij samen met zijn vrouw Leontien van Moorsel al succesvol was geweest in het vrouwenwielrennen, een wielerploeg bij de mannen te lanceren. Het resultaat is een volledig oranje gekleurd Nederlands team, dat vanaf dit seizoen uitkomt in de tweede divisie van het wielrennen.

„Natuurlijk weten we dat er in het verleden veel shit is geweest”, zei Zijlaard in sportpaleis Ahoy’, waar gisteravond ook de start van de Zesdaagse van Rotterdam was. „Maar dat is een open boek, iedereen weet ervan. Vanaf nu moeten we verder. Anders kunnen we de hele wielersport wel opdoeken” En zijn motto, zoals vaak gehoord gisteren, is: no-nonsense. Zijlaard: „Gewoon normaal doen. Simpel.”

Ander sleutelwoord bij de presentatie van Roompot, bekend van de vakantieparken in Nederland, was passie. Passie voor de getergde wielersport, passie voor het beter maken van jonge, talentvolle renners en passie voor Nederland als wielerland. Zijlaard: „Ik heb mijn renners en begeleidingsteam voorgehouden: ga je voor passie of ga je voor business? Dat laatste kan ik ze niet bieden, passie wel.”

Kort geding

Om zijn plannen te realiseren, trok Zijlaard het land in voor een rondgang langs potentiële sponsors. Aan zijn zijde oud-renner Michael Boogerd, de beoogde ploegleider van Roompot. Of hij die functie ook daadwerkelijk mag uitvoeren is nog de vraag. De Hagenaar wacht nog op zijn licentie om het vak van ploegleider te mogen uitoefenen. Boogerd lijkt verworden tot een speelbal tussen de Nederlandse wielerbond (KNWU) en de internationale wielerunie (UCI). De KNWU liet via directeur Huib Kloosterhuis weten dat Boogerd, die in maart 2013 zijn dopingbekentenis deed, volgens hem genoeg gestraft is, maar de vraag is nog steeds of (en hoe) de UCI Boogerd wil straffen.

De zaak ligt momenteel bij de Belgische wielerbond, vanwege het feit dat Boogerd in Essen woont en daarom altijd onder een Belgische licentie heeft gereden. „Ik ga ervan uit dat het snel goed komt”, was het commentaar van Boogerd, die anders een kort geding overweegt om aan zijn nieuwe baan te beginnen.

Boogerd hoopt begin februari terug te keren in de sport. In 2007 stopte hij als actief wielrenner. Daarna werkte hij vooral als co-commentator. In maart 2013 gaf Boogerd bij de NOS toe van 1997 tot en met 2007 EPO en bloedtransfusies te hebben gebruikt. Nu acht hij de tijd rijp voor een terugkeer in het wielrennen. Boogerd zegt te zijn gevallen voor de ambitieuze plannen van Zijlaard, net als Erik Breukink, die eind 2012 vanwege „een structuurwijzing” weg moest als technisch directeur van de Rabobank-wielerploeg en eveneens terugkeert in de wielersport.

Waar de ploegleiding, gecompleteerd door oud-sprinter Jean-Paul van Poppel, de last van het verleden nog met zich meedraagt, oogden de achttien renners fris en gretig voor het nieuwe wielerseizoen. Onder hen ook Johnny Hoogerland, de meest aansprekende renner van Roompot. De Zeeuw hoopt na een aantal mindere jaren weer te presteren. Verder herbergt de ploeg veel nieuwe gezichten. „We hebben geselecteerd op jonge, getalenteerde en ambitieuze renners met een no-nonsense mentaliteit”, motiveerde ploegleider Van Poppel. „Het mogen moeilijke jongens zijn, geen lastpakken.”

Wildcard

Roompot, werkend met een budget van iets minder dan drie miljoen euro, zal te zien zijn in alle Vlaamse voorjaarsklassiekers, net als LottoNL, de enige Nederlandse formatie die komend seizoen uitkomt in de ProTour.

Of Roompot ook kans maakt op een wildcard voor de Tour de France valt nog te bezien. De start vindt dit jaar plaats in Utrecht. Zijlaard presenteerde zijn plannen vorig jaar aan Tour-directeur Christian Prudhomme. „Hij vond het heel leuk wat we aan het doen zijn”, zei Zijlaard. „Hij was oprecht geïnteresseerd in ons verhaal. Ik heb hem heel duidelijk verteld waar wij voor staan, en waar we ook voor blijven staan. Maar eerlijk gezegd reken ik niet op de Tour. Wij hebben nog een hoop te bewijzen.”

Meteen werd hét doel voor 2015 gelanceerd: Roompot wil de kampioen leveren op het Nederlands kampioenschap in Emmen, eind juni. Het liefst één met aanvalslust, benadrukte Breukink. Over passie en een no-nonsense-mentaliteit beschikt hij al. Zoveel is zeker.