Sancties VS tegen Noord-Korea

De Verenigde Staten hebben vrijdag sancties opgelegd aan een drietal Koreaanse defensiebedrijven en tien functionarissen als straf voor de recente hackersaanval op het in Californië gevestigde filmbedrijf Sony Pictures.

De FBI beschuldigt het Noord-Koreaanse regime van de aanval. Pyongyang zou hebben gehandeld uit woede over de film The Interview, waarin de spot gedreven wordt met leider Kim Jong-un. Het regime ontkent schuld en ook sommige deskundigen betwijfelen dit. „De sancties zijn niet gericht tegen de Noord-Koreaanse bevolking”, schreef president Obama aan het Congres vanaf zijn vakantieverblijf op Hawaï. Het is voor het eerst dat de Amerikanen sancties tegen een land afkondigen wegens een cyberaanval. Het was overigens niet meteen helder hoeveel de sancties uitmaken. Door eerdere sancties van de VN tegen Pyongyang wegens kernproeven is de speelruimte voor het regime toch al erg beperkt. (AP, Reuters)