Samen kleuren

In 2014 werd kleuren voor volwassenen groot. In 2015 zoeken we elkaar op om binnen de lijntjes te blijven.

Op Facebook is er ‘De enige echte kleuren voor volwassenen pagina’, niet te verwarren met ‘Kleuren voor grote mensen’, ‘Kleuren voor volwassenen’, ‘Mijn Geheime Tuin’ of een van die andere kleurgroepen op Facebook, met vaak duizenden likes en vrienden. ‘De enige echte’ is op zoek naar redacteuren. De oprichters Cynthia Elhorst en Linda Op ’t Eijnde vroegen er al eerder een buurvrouw en een vriendin bij, maar het is niet meer te doen met zijn vieren. Met ook nog een blog, een forum en een webshop groeit het ze bijkans boven het hoofd. Vooral het modereren op het forum kost veel tijd, zegt Op ’t Eijnde. Want kleurders zijn lieve mensen, maar overal is weleens wat, en de kleurfamilie is daarop geen uitzondering. „Sommigen geven best wat geld uit aan hun hobby, anderen hebben daar dan weleens commentaar op.”

In 2014 werd het kleuren voor vol wassenen groot. Uitgeverij NBBC van Het enige echte kleurboek voor volwassenen (geen familie van) verkocht in anderhalf jaar zo’n 300.000 kleurboeken, in verschillende uitgaven. TOTH, dat vooral serieuze non-fictie uitgeeft, probeerde eens een kleurboek en verkocht zomaar 65.000 exemplaren van De Geheime Tuin. Kleurboeken voor volwassenen zijn sinds kort ook te koop bij budgetwinkels als Big Bazar en Action. En je moet niet gek opkijken als volwassen vrouwen elkaar voor hun verjaardag een kleurboek cadeau doen. Met mandala’s (cirkels met patronen), fantasietuinen, psychedelische dessins en veel kleine vlakken, gepriegel dus. Nrc.next schreef een kleurwedstrijd voor volwassenen uit, die boven verwachting veel hoogwaardig kleurwerk opleverde.

Flow

De komende tijd zal blijken of de grote kleurhype, die in eerste instantie gewoon voortkwam uit fröbeldrang, staat voor iets groters, iets maatschappelijks, een sign of the time. In een wereld waarin we altijd bereikbaar zijn en altijd in contact met anderen, kruipen kleurders in hun cocon waar ze alleen zijn met hun Betoverde woud en hun veertigdelige Caran d’Ache-doos. Waar ze niet out of the box hoeven te denken, maar binnen de lijntjes mogen blijven. Een ervaring waarbij je, volgens de psychologische theorie van Mihaly Csikszentmihalyi, het zelfbewustzijn verliest en wordt meegevoerd in een stroom van concentratie, zonder stress of tijdsdruk. Flow! Zoals we troost en rust vinden in bakken en in breien, zo appelleert ook kleuren aan de behoefte aan handwerk, ambachtelijkheid en huiselijkheid. En als kleurders hun cocon weer uit komen, posten ze hun kleurplaat op Facebook. Want bij deze tijd hoort ook: sharing en community.

Voor de komende maanden is een tsunami aan nieuwe kleurboeken te verwachten: extra grote kleurboeken, kleurposters, pocketkleurboekjes, kaartenmapjes, kleurboeken met spiraal (nooit meer die vervelende rug die in de weg zit), kleurboeken op karton. De uitgever van Het enige echte kleurboek voor volwassenen, tot nu toe marktleider in de kleurboekenhoek, ziet van alle kanten de concurrentie op zich af komen, zelfs puzzelboekuitgever Denksport komt nu met kleurboeken, onder het mom ‘een moment voor jezelf’.

Verdieping zit ’m vooral in de inhoud. Komend voorjaar verschijnt het Enige echte kleurboek voor senioren, om tegemoet te komen aan de vraag van oudere kleurders die de motoriek en de optische vermogens niet meer hebben voor het gepriegel op de vierkante millimeter, maar die ook niet afgescheept willen worden met kinderkleurboeken. En er verschijnen komend jaar ook weer kleurboeken die zich als therapeutisch kleurboek afficheren, zoals Kleurentherapie en Ontspannende mandala’s van uitgeverij Lantaarn. Bij uitgeverij Mombooks verschijnt een serie themaboeken met als titel Heel Holland kleurt. Je kon er op wachten.

Doezelen

Waar mensen een hobby delen, zoeken ze elkaar op. Kleurders delen niet alleen hun werk, maar ook hun vragen en ervaringen. Ze leren elkaar hoe ze diepte en nuances in hun kleurwerk kunnen brengen, welke hulpstukken handig zijn om te doezelen (de overgangen te verzachten). „Heb je daar een doezelaar voor nodig of kan het ook met een wattenstokje?” En ze bekennen kleur: de potloodadept onderscheidt zich van de snelle stifter.

In 2014 gebeurde dat massaal op Facebook. In 2015 zullen kleurders vaker in levenden lijve samenkomen om samen te kleuren. In Rotterdam was dit najaar al de cursus ‘inkleuren met potlood’ (100 euro voor 4 avonden). In Bergen op Zoom organiseert kleurplaatontwerper Sietske Ridders 18 januari een kleurfestijn, een middag om „ongegeneerd te kleuren, voor iedereen die dat fijn vindt”.