Nieuwe zender EU moet Russen tegengas geven

Enkele landen van de Europese Unie overwegen een Russischtalige tv-zender op te richten, die moet concurreren met Russische televisiestations. Dit heeft de Letse minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics verklaard tegenover de website BuzzFeed. De zender is onder meer bedoeld voor de Baltische staten, waar grote Russische minderheden wonen.

„De Russische tv is vooral de laatste jaren heel agressief geweest”, zegt Rinkevics. Volgens hem moet de programmering „niet langer worden beschouwd als normaal nieuws of normale journalistiek, maar als informatie-oorlogsvoering en als propaganda”. Het „alternatieve, normale Europese tv-kanaal” moet zowel entertainment brengen als „feitelijk accuraat nieuws”.

Volgens Rinkevics hebben tussen de 13 en 15 EU-lidstaten hun steun uitgesproken voor het project, dat nog in de planningsfase is. Het zou onder meer gaan om Polen, Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk.

Nog niet besloten is of er een volledige zender zal worden opgetuigd, of dat er geld beschikbaar wordt gesteld voor individuele programma’s die bijvoorbeeld door de Letse publieke omroep kunnen worden uitgezonden.

De ngo European Endowment for Democracy, die wordt gefinancierd door de Europese Commissie en door 15 lidstaten waaronder Nederland, is in beeld als partner van het project, schrijft BuzzFeed.

Parallel aan de annexatie van de Krim en de bemoeienis met de oorlog in Oost-Oekraïne heeft de Russische regering haar internationale informatievoorziening opgeschroefd. Daarbij worden Russischtalige zenders ingezet, maar ook de Engelstalige zender Russia Today (sinds kort ook in het Duits) en de nieuwe Engelstalige site Sputnik. De schuld voor de Oekraïne-crisis wordt door deze media gelegd bij het Westen en de ‘nazi’s’ die in Kiev een coup zouden hebben gepleegd.

Volgens politici in Estland, Letland en Litouwen bedrijft het Kremlin strategische propaganda om de drie kleine landen te destabiliseren. Volgens Litouwse autoriteiten zou de zender NTV Mir Lithuania bijvoorbeeld het geweld van de Sovjet-Unie tegen Litouwen in 1991 vergoelijken. Onlangs nam het Litouwse parlement een wet aan die straffen oplegt aan omroepen die zich schuldig maken aan ‘oorlogspropaganda’ en aan het ter discussie stellen van de soevereiniteit van het land.

Ook de Amerikanen doen mee aan die ‘oorlog’. In oktober ging Current Time van start, een Russischtalig nieuwsprogramma dat wordt gemaakt door Radio Free Europe en The Voice of America. Deze stations krijgen geld van de Amerikaanse regering.