Afzondering was een regel als men zich ontkleedde

Dirk Vlasblom heeft in NRC weekend (27 december) een boeiend artikel geschreven over hoe het bed en de slaapkamer privé zijn en dat gasten daar niet welkom zijn. Hij zegt daarin dat in het oudtestamentische jodendom het zich uitkleden om een bad te nemen niet zo privé was. Hij noemt hierbij twee voorbeelden van een vrouw die een bad neemt terwijl vreemde mannen dit kunnen zien.

De conclusie van Dirk Vlasblom is te snel gemaakt, want in beide voorbeelden (Bathseba en Susanna die een bad nemen) prikkelen zij mannen seksueel. Bij Bathseba is het haar er zelfs om te doen om David te verleiden. Voorbeelden uit het Oude Testament die zijn mening onderbouwen zijn er volgens mij niet. Afzondering was een regel als men zich ontkleedde, of het nu voor seks, defeceren, urineren of baden was.

In Exodus 2 gaat een Egyptische prinses in bad, maar haar dienaressen blijven in de buurt, waarschijnlijk om te voorkomen dat anderen haar kunnen zien.

Wel had Vlasblom ter onderbouwing van de gedachte van de slaapkamer ‘heilig’ was, het verhaal uit 2 Samuel 4 kunnen noemen. Daar wordt koning Isboseth tijden zijn siësta vermoord, waar in de ogen van David de doodstraf op staat.

arts, Hebraïcus