Oude bekende Maaskant moet NAC voor eredivisie behouden

Terwijl zijn voorganger Eric Hellemons zich wegcijfert, keert Robert Maaskant terug als coach bij zijn oude club.

De aanhouder wint. Na de eerdere mislukte poging presenteerde NAC vrijdag dan toch Robert Maaskant als nieuwe hoofdcoach. De man die in 2010 plaatsing voor Europees voetbal afdwong met de Bredase club, keert terug in barre tijden. Hij moet de nummer zeventien op de ranglijst behouden voor de eredivisie.

Maaskant, tot voor kort assistent-trainer bij Columbus Crew in Amerika, ziet nu wel perspectief. „De kou is uit de lucht”, zegt hij desgevraagd. „Ik heb meer inzicht gekregen in de financiële positie van de club, en belangrijker: ik weet dat er mogelijkheden zijn om versterkingen te halen. Hoe groot de problemen ook zijn, NAC blijft een fantastische club.”

Aanvankelijk liepen de onderhandeling stuk toen NAC zich eind oktober bij hem meldde. Maaskant wilde vanuit hartstocht ja zeggen, maar vond dat zijn oude club nooit concreet werd; hij miste het gevoel dat de directie hem echt graag wilde terughalen en kreeg daarbij geen toezegging over de komst van nieuwe spelers. „Bel dan niet, vond ik toen. Nee, mijn salaris speelde geen rol bij die gesprekken.”

Nu weet hij dat NAC zich niet daadkrachtig opstelde vanwege de penibele financiële situatie waarin het verkeert. De club staat onder curatele en moet elke uitgave laten controleren door de KNVB. Met hulp van enkele financiers kon NAC een plan van aanpak opstellen dat de bond afgelopen week goedkeurde. Daardoor kan Maaskant zijn ploeg versterken.

Gevolg van zijn komst is dat Eric Hellemons een stap terug moet doen, hoewel de voormalige jeugdtrainer was gezegd dat hij het jaar zou afmaken als hoofdcoach. „Dat is voetbal”, zei Hellemons bij de NOS. „Als dit betekent dat wij in de eredivisie kunnen blijven, cijfer ik me daarvoor weg.”

Maaskant is juist weer voorman, nadat hij zich in Amerika moest wegcijferen. „Ik vind het prettig om eindverantwoordelijk te zijn. In Amerika miste ik de spanning die ik hier wel krijg.”