In beeld

Op dit spookschip zaten honderden vluchtelingen

Twee keer deze week werd vanaf volgepakte schepen alarmgeslagen. In beide gevallen zou de bemanning het schip hebben verlaten, het aan reddingswerkers overlatend de vluchtelingen en migranten veilig in Europa aan land te brengen. Gebruiken de mensensmokkelaars die bootvluchtelingen naar Europa brengen een nieuwe tactiek? Dinsdag gebeurde dit met de Blue Sky M, een schip onder Moldavische vlag. Dat had 970 mensen aan boord, voor de overgrote meerderheid Syriërs. Twee dagen later kwam een vergelijkbaar noodsignaal van een vrachtschip onder de vlag van Sierra Leone, de Ezadeen, met naar schatting vierhonderd bootvluchtelingen aan boord. Het schip kwam gisternacht aan in de haven van het Zuid-Italiaanse Corigliano Calabro. De Italiaanse justitie probeert de gang van zaken op de twee schepen te reconstrueren, om te onderzoeken of mensensmokkelaars misbruik maken van de op zee geldende afspraken over hulp aan schepen in nood. Lees verder in NRC Weekend: Truc met bootvluchtelingen.
Donderdag werd de Italiaanse kustwacht gealarmeerd dat het schip, de Ezadeen, stuurloos ronddreef, 65 kilometer voor de Zuid-Italiaanse kust. Aan boord zaten naar schatting 450 vluchtelingen.
AFP / Alfonso Di Vincenzo
Het schip voer onder de vlag van Sierra Leone.
AFP / Alfonso Di Vincenzo
Het is de tweede keer deze week dat een vrachtschip met vluchtelingen vermoedelijk werd verlaten door de bemanning op zee. Woensdag nam de Italiaanse marine ook al de controle over van een vrachtschip dat 760 illegale migranten aan boord had. Dit schip, dat onder Moldavische vlag voer, dreef stuurloos voor de kust van Puglia.
AFP / Alfonso Di Vincenzo
De Ezadeen kreeg hulp van een schip uit IJsland dat in de buurt voer.
AFP / Alfonso Di Vincenzo
Afgelopen najaar is opvallend vaak de hulp ingeroepen van passerende vrachtschepen, zo constateert Frontex, het Europese agentschap dat verantwoordelijk is voor de bewaking van de buitengrenzen van de EU.
Reuters / Antonino Condorelli
Als Europa in 2015 voor één uitdaging staat, dan is het wel de humanitaire ramp aan de zuidgrens. In de Middellandse Zee verdronken volgens cijfers van vluchtelingenorganisatie UNHCR vorig jaar 3419 migranten. Dat zijn mensen wier lot en identiteit bekend zijn. Het dark number zal vele malen hoger liggen.
AFP / Alfonso Di Vincenzo
AFP / Alfonso Di Vincenzo
AFP / Alfonso Di Vincenzo
AP / Antonino D'Urso
Reuters / Antonino Condorelli
AP / Antonino D'Urso
De vluchtelingen, voor het merendeel Syriërs, worden opgevangen door medici en medewerkers van het Rode Kruis.
Reuters / Antonino Condorelli
Reuters / Antonino Condorelli
AFP / Alfonso Di Vincenzo