Ondanks ophef minder wisseling zorgverzekeraars

Veel burgers begrijpen niet wat het verschil is tussen de verschillende polissen die zorgverzekeraars aanbieden.

Er stappen dit jaar minder mensen over naar een andere zorgverzekeraar dan vorig jaar. Dit blijkt uit jaarlijkse cijfers van vergelijkingssite Independer, die gisteren bekendgemaakt werden. Er zijn dit jaar een miljoen overstappers, tegen vorig jaar 1,2 miljoen. Dat minder mensen wisselen van zorgverzekeraar is opvallend, omdat afgelopen jaar een politieke en maatschappelijke discussie woedde over het recht op ‘vrije artsenkeuze’. Bovendien werd zichtbaar hoe een goedkope ‘budgetpolis’ verzekerden in de problemen kan brengen, omdat ze maar bij een zeer beperkt aantal ziekenhuizen hun behandeling vergoed krijgen. De verwachting was daardoor dat mensen meer dan anders geneigd zouden zijn over te stappen.

Minister Schippers (VVD, Zorg) wilde afgelopen jaar de zorgverzekeringswet veranderen, waardoor verzekeraars meer macht zouden krijgen om artsen te selecteren voor patiënten. Zorg in ziekenhuizen waarmee de verzekeraar geen contract sluit zou niet meer vergoed worden. Nu moeten zorgverzekeraars altijd circa zeventig procent van je ziekenhuisrekening betalen - ook als je naar een niet-gecontracteerde arts gaat. Midden december bleek dat er in de Eerste Kamer geen meerderheid was voor de wet, en werd deze (voorlopig) afgeschoten.

De slepende discussie heeft er volgens Independer aan bijgedragen dat ruim veertig procent van de overstappers dat pas de laatste vijf dagen van het jaar deed. Veel burgers blijken niet te begrijpen wat het verschil is tussen de verschillende polissen die zorgverzekeraars aanbieden, blijkt uit vragen die werden gesteld bij de klantenservice van Independer. De website constateert een zekere angst voor de budgetpolis, de goedkoopste polis die zorg in veel ziekenhuizen niet vergoedt. De budgetpolis werd dit jaar afgesloten door 5,5 procent van de klanten; minder dan de bijna acht procent vorig jaar.

Met het eigen risico wordt juist meer risico genomen. Twee procent meer verzekerden kiezen voor het maximale eigen risico van 875 euro. Ruim een kwart van de verzekerden sluit alleen een basisverzekering af, zonder aanvullende zorg zoals de tandarts. Vorig jaar besloot ruim een vijfde van de verzekerden alleen een basisverzekering af te sluiten. Deze trend is ook zichtbaar bij de andere vergelijkingssites.