Niet het moment om meer salaris te vragen

Vier misverstanden over het functioneringsgesprek

Niet alleen de leidinggevende kan leren hoe het gesprek beter kan. De werknemer heeft vaak onrealistische verwachtingen. Dit zijn de vier mythes over functioneringsgesprekken.

Mythe 1 Er is tijd voor frustraties

Het heeft geen zin om een paar maanden ontevreden rond te lopen, en net zolang te wachten tot je functioneringsgesprek om iets ‘bespreekbaar te maken’. Je bouwt onrealistisch hoge verwachtingen op van Het Gesprek, en daar gaat je leidinggevende nooit aan voldoen.

Hoe dan wel? Deel je persoonlijke knelpunten en teleurstellingen liever op het moment dat het echt speelt. Dat hoeft ook niet per se in een persoonlijk gesprek in een afgesloten kamertje, het kunnen ook gewoon een paar opmerkingen bij het koffiezetapparaat zijn. En merk je bij herhaaldelijke hints nog steeds geen verbetering, maak dan een afspraak om erover te praten. Koppel het los van je functioneringsgesprek, zo voorkom je dat het hele gesprek een negatieve wending krijgt.

Mythe 2 Je pingelt er salaris bij

Opgestookt door partner en familie ga dit jaar ervoor: je wilt meer salaris. Je hebt de argumenten op een rij, je hebt een paar pakkende voorbeelden bedacht. Alleen je timing is ontzettend slecht. Al je collega’s proberen er namelijk salaris bij te krijgen. Iederéén heeft goeie argumenten verzameld.

Hoe dan wel? Vraag liever een gesprek over je salaris aan op een moment dat je het verdient. Als je net een goed project hebt afgerond, of het moment dat je taken erbij krijgt. Dán is het veel makkelijker om te bewijzen dat je goed werk levert. Een manager zal tijdens de periode van functioneringsgesprekken namelijk ook gewoon van P&O te horen hebben gekregen wat het budget is, en zal vastbesloten zijn om daar niet overheen te gaan.

Mythe 3 Je krijgt waardering

Iedere werknemer wil gezien worden. Gewaardeerd voor wat hij doet. Het pijnlijke is dat je nooit zo gewaardeerd wordt als je hoopt. Al die kleine, haast onzichtbare taken die je op je neemt? Die overuren die je draait? Kleine kans dat het je manager opvalt. Er zijn namelijk een stuk of 30 collega’s die dat ook doen. En een manager gaat er überhaupt vanuit dat je je best doet. Dus inplaats van de hemel in geprezen te worden bij het functioneringsgesprek, loop je eerder kans op kritiek die je niet verwacht.

Hoe dan wel? Wees wat meer onbescheiden door het jaar heen. Eis je successen op. Durf meetbare doelstellingen te halen. Verkondig binnen 5 maanden x aantal nieuwe klanten binnen te halen, en vertel of mail het je baas als het is gelukt. Dan heb je veel meer concrete punten die je naar voren kunt brengen als je manager tijdens het beoordelingsgesprek vraagt: en, hoe vond je afgelopen jaar zélf gaan?

Mythe 4 Het is jouw feestje

Eindelijk eens een half uur over jezelf kletsen. Je eisen op tafel leggen. Je wensen uitspreken. Toch? Fout. Zo’n functioneringsgesprek is geen therapeutische sessie. Bedenk hoe de dag van je manager eruit ziet. Een stuk of 13 gesprekken, dan lunchpauze, en dan nog 10 gesprekken.

Hoe dan wel? Probeer je in te leven in je baas, en pas je aan. Ga niet zeuren om dingen die toch niet veranderd kunnen worden. Ook je manager moet weer verantwoording afleggen aan zijn of haar baas. Vertel daarom liever wat hij of zij wil horen. Dat je vorderingen maakt, en dat je ambities liggen waar het bedrijf graag wil dat je ambities liggen. En maak een paar weken later – als de functioneringsgesprekken voorbij zijn – een nieuwe afspraak om eens écht te vertellen hoe het gaat.