Moskeeën overwegen extra veiligheidsmaatregelen

Jongens lezen de boodschappen die zijn achtergelaten op een moskee in het Zweedse Uppsala, waar afgelopen donderdag een molotovcocktail naar binnen is gegooid.
Jongens lezen de boodschappen die zijn achtergelaten op een moskee in het Zweedse Uppsala, waar afgelopen donderdag een molotovcocktail naar binnen is gegooid. Foto Reuters / Anders Wiklund

Nederlandse moskeeën overwegen extra veiligheidsmaatregelen na oproepen op Facebook om moskeeën in brand te steken. In Zweden is recentelijk in drie islamitische gebedshuizen brand gesticht.

Imam Yassin Elforkani, van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) heeft aangifte gedaan tegen de oproepen op Facebook. Het CMO heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gevraagd om de tafel te gaan met betrokken organisaties en een risicoanalyse te geven van de veiligheid van moskeebezoekers. Elforkani zei eerder al op de Amsterdamse zender AT5 van Opstelten te willen weten wat de overheid en “wij daaraan moeten doen om het veilig te maken. De bezoekers zijn op dit moment niet meer veilig als ze een dienst verrichten in de moskee.”

Twitter avatar YElForkani Yassin ElForkani Onderweg naar het politiebureau om aangifte te doen namens het CMO

Aissa Zanzen van de Raad van de Marokkaanse Moskeeën zei voor de camera van de zender dat moskeeën camera’s inzetten om de gebouwen te bewaken, en een burgerwacht “om ‘s nachts de moskee in de gaten te houden”.

PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch zei gisteren dat hij wil dat het Openbaar Ministerie gaat optreden tegen de oproepen op de Facebookpagina Steun de PVV. Daar zijn reacties te vinden op de gebeurtenissen in Zweden waarin wordt opgeroepen moskeeën in brand te steken.

Elforkani zegt van moskeebezoekers vragen te krijgen wat mensen zelf kunnen doen voor de beveiliging van de moskee. Ook zijn veel ouders bezorgd over de veiligheid van hun moskeebezoekende kinderen. (ANP)