Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Goede voornemens moeten op 1 maart ingaan

Wat denken we nou, met onze goede voornemens? Dat het zin heeft om een slechte (maar waarschijnlijk toch plezierige) gewoonte op te geven op 1 januari, en het dan vol te houden? Dat is natuurlijk oliedom. De eerste maand is tenslotte ook de depressiefste maand. De winter begint pas écht, het is koud, donker, katerig – en na al het decemberse gefeest is het echte leven weer begonnen. Dan denk je óók nog te kunnen stoppen met roken, neuspeuteren en veel drinken? Die nare gewoontes kun je veel beter opgeven als de lente weer voorzichtig begint. Doe dus vooral geen moeite: laat je goede voornemens gewoon pas op 1 maart ingaan.

Stelling: White privilege is niet echt een privilege

Rake woorden schreef Tofik Dibi onlangs op website De Correspondent. Hij viel de blanke (witte, ook goed) mens aan, die maar niet wil inzien dat die ‘onzichtbare en grotendeels onbesproken voordelen’ geniet ten opzichte van zwarte (donkere, ook goed) mensen. In zijn betoog somt hij allerlei dingen op waaruit blijkt dat de samenleving op blanken is afgestemd. Zo zijn de speelgoedpoppen vrijwel altijd blank. Inderdaad, jammer. Maar is het woord privilege wel op zijn plaats? Een groep of persoon achterstellen is iets anders dan een groep voortrekken, toch? En zou er dan ook zoiets bestaan als black privilege? Probeer als blanke maar eens serieus genomen te worden als rapper – onbegonnen werk.

Voorstel: Minder lijstjes in 2015

Dit jaar ontstond een ware lijstjeswedloop. De ene site na de andere kwam (halverwege december al hè!) met ‘De 37 beste boeken van 2014 over polyamorie in het dierenrijk’ en dat soort ongein. Wij zijn verzadigd. Goed voornemen: lijst met mate.

Stelling: Het viel helemaal niet mee met Oud & Nieuw

Dat lees je dan op de nieuwssites, de morning after: dat het dit jaar meeviel met de incidenten rond de jaarwisseling. Vervolgens lees je dat een aantal panden in het centrum van Alkmaar is afgefikt, dat agenten en andere hulpverleners zijn belaagd, dat er weer talloze oogkassen moesten worden leeggepulkt. Dat het vorig jaar nóg erger was, betekent niet dat we dit nog moeten tolereren. Volgend jaar alle tokkies preventief opsluiten, oké?

Stelling: We moeten nu echt twintig-vijftien gaan zeggen

Het is verdorie 2015 en het is nog steeds niet gelukt. Over de grens gingen ze al jaren geleden over op ‘twenty ten’, maar wij leven vrolijk door in tweeduizendvijftien. Nodeloos ingewikkeld. Ooit was het leven overzichtelijk: je was in negentienveertig geboren en ging met pensioen in tweeduizendvijf. Maar wie in tweeduizendzesendertig vijftig wordt, zou logischerwijs ook moeten zeggen dat hij in negentienhonderdzesentachtig geboren is. Om dat soort onzin voor te zijn, moeten we omschakelen. Het is twintig-vijftien. Nu echt.

en Thomas de Veen