Overstappers

Minder mensen kiezen een andere zorgverzekering

Zo’n 1 miljoen mensen stappen dit jaar over van zorgverzekeraar. Dat zijn er iets minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer.

Foto ANP

Zo’n 1 miljoen mensen stappen dit jaar over van zorgverzekeraar. Dat zijn er iets minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer.

Dat is opvallend, omdat dit jaar duidelijk werd hoe een goedkope ‘budgetpolis’ verzekerden in de problemen kan brengen, omdat ze maar bij een zeer beperkt aantal ziekenhuizen hun behandeling vergoed krijgen. Daarnaast was er een heftige politieke en maatschappelijke discussie over het recht op ‘vrije artsenkeuze’.

Minister Schippers van Volksgezondheid wilde de zorgverzekeringswet veranderen, waardoor verzekeraars meer macht zouden krijgen om artsen te selecteren voor patiënten. Dat plan sneuvelde voorlopig in de Eerste Kamer. De verwachting was dat mensen vanwege die discussies nog eens goed naar hun zorgverzekering zouden kijken.

Over de vrije artsenkeuze kwamen veel vragen binnen bij de vergelijkingswebsite. Het heeft er volgens Independer aan bijgedragen dat veel mensen pas in de laatste dagen van het jaar – het is wettelijk toegestaan om tot 1 januari de oude zorgverzekering op te zeggen – hebben besloten over te stappen. Ruim veertig procent van de overstappers deed dat in de laatste vijf dagen. Ook vergelijkingssites Zorgkiezer en HoyHoy zeggen dat er topdrukte was in de laatste dagen voor het nieuwe jaar.

Minder overstappers dan vorig jaar

Veel burgers blijken niet te snappen wat het verschil is tussen de verschillende polissen die zorgverzekeraars aanbieden, blijkt uit vragen die binnenkwamen bij Independer. Polissen zijn er in grofweg drie varianten. De budgetpolis is goedkoop, maar vergoedt zorg in heel veel ziekenhuizen niet. De naturapolis is het meest standaard en vergoedt de meeste zorg in vrijwel alle ziekenhuizen. De restitutiepolis is het duurst, maar vergoedt dan ook alle zorg in alle zorginstellingen.

Een woordvoerder van Independer:

“Veel mensen denken dat ze met naturapolissen niet in alle ziekenhuizen terecht kunnen. Dat klopt niet. Alleen budgetpolissen sluiten ziekenhuizen uit.”

De Independer-woordvoerder constateert ook dat minder verzekerden kiezen voor deze risicovolle polis: “Wij zien een terugloop van budgetpolissen van 7,9 procent vorig jaar naar 5,5 procent dit jaar.”

Met het eigen risico wordt juist meer risico genomen dan voorgaande jaren. Twee procent meer verzekerden kiezen voor het maximale eigen risico van 875 euro. Ruim een kwart sluit alleen een basisverzekering af, vorig jaar was dat nog maar ruim eenvijfde. Deze trend is ook zichtbaar bij de andere vergelijkingssites.