Minder bedrijven gestopt in 2014

ANP / Roos Koole

Het aantal bedrijven die hun activiteiten hebben beëindigd, lag vorig jaar in Nederland bijna een tiende lager dan het jaar ervoor. In totaal werden er in 2014 een kleine 117.000 ondernemingen uitgeschreven. Het aantal faillietverklaringen daalde met 21 procent tot ruim 6900.

Dat meldt de Kamer van Koophandel in het Bedrijvenoverzicht van 2014 (pdf). De KvK spreekt van een “voorteken voor een herstellende economie”.

Het totaalaantal bedrijven in Nederland is afgelopen jaar, met 5 procent, opnieuw “gestaag” gegroeid. In het handelsregister staan inmiddels ruim 1,7 miljoen actieve ondernemingen ingeschreven. Wel zijn in 2014 1,7 procent minder bedrijven ingeschreven bij de KvK dan in het jaar ervoor. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat meer mensen in loondienst zijn.

In vijf jaar tijd ruim de helft meer zzp’ers

Er kwamen vooral veel zzp’ers bij: ongeveer 50.000. Daarvan telt Nederland er nu bijna 879.000. De meeste zzp’ers begonnen, net als andere jaren, een organisatieadviesbureau of gingen als zelfstandige in de bouw aan de slag. In vijf jaar tijd is het aantal zzp’ers met 51 procent gestegen.

In het midden- en kleinbedrijf nam het aantal ondernemingen licht af, met 1 procent tot ruim 422.000. Populairste startersactiviteit bij de mkb’er was het openen van een restaurant of lunchroom. Ook in het grootbedrijf was sprake van een kleine daling, van 1 procent tot ruim 1400.

De gemiddelde ondernemer:

  • is 47 jaar;
  • start op 37-jarige leeftijd;
  • is vaker man (61,7 procent) dan vrouw (38,3 procent).

Andere bevindingen over ondernemers:

  • Zzp’ers zijn gemiddeld ouder als ze een onderneming starten dan mkb’ers (58,8 procent van de zzp’ers is jonger dan 40 en dat geldt voor 63,7 procent van de mkb’ers);
  • In voorgaande jaren lag de man-vrouwverhouding minder ver uit elkaar;
  • Mannen starten met name een bedrijf in de bouw, een organisatieadviesbureau, een softwareproductiebedrijf of een restaurant;
  • Vrouwen starten met name een organisatieadviesbureau, een bedrijf in persoonlijke verzorging, een horecaonderneming of een webshop.