Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Kamervragen over veiligheid luchtruim Oekraïne

Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) willen van het kabinet weten wat het wist over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne voor 17 juli, de dag dat vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten.

Foto ANP / Pierre Crom

Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) willen opheldering van het kabinet over wat er bekend was over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne voor 17 juli, de dag dat vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten.

Aanleiding is een bericht van de NOS waarin luchtvaartdeskundigen uit Nederland en Oekraïne zeggen dat het luchtruim boven Oost-Oekraïne al veel eerder gesloten had moeten worden. De omroep meldde vandaag op basis van bronnen dat Oekraïne een groep diplomaten, waaronder een Nederlandse diplomaat, voor de ramp heeft bijgepraat over de veiligheid van het luchtruim. Op de bijeenkomst werd verteld dat een Oekraïens vrachtvliegtuig door een raket was neergehaald.

Passagiersvliegtuigen liepen gevaar

In juli berichtte NRC Handelsblad al dat de rebellen in staat waren vliegtuigen uit de lucht te schieten. Op 30 juni waarschuwde de NAVO op een persconferentie dat de Russen rebellen in Oost-Oekraïne trainen in het gebruik van een geavanceerd raketsysteem om vliegtuigen uit de lucht te schieten. De raketten kunnen grote hoogtes bereiken, tot 25 kilometer. Als NAVO-partner moet Nederland deze informatie ontvangen hebben, schrijft deze krant.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit waarschuwde al in april vorig jaar voor een “potentieel gevaarlijke situatie” voor passagiersvliegtuigen boven Oekraïne. Amerikaanse maatschappijen werd het daarom verboden om over delen van het land te vliegen. Op 2 juli werd een Oekraïens gevechtsvliegtuig met een raket uit de lucht geschoten, iets meer dan veertig kilometer van de plek waar Malaysia Airlines MH17 uiteindelijk neerkomt. Hierbij werd het raketsysteem gebruikt waarvoor de NAVO waarschuwde. Op 14 juli haalde zo’n raket nog een Oekraïens vliegtuig neer. Oekraïne sluit het luchtruim dan tot ongeveer tien kilometer hoogte en verschillende internationale luchtvaartmaatschappijen vlogen inmiddels al om.

‘Kabinet gaf geen antwoord’

Volgens Sjoerdsma is het kabinet eerder gevraagd naar de vele neergeschoten vliegtuigen en helikopters boven Oost-Oekraïne maar heeft het daarop nooit antwoord gegeven.

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Meerdere keren gevraagd of kabinet wist van vele neergeschoten vliegtuigen en helikopters boven Oost Oekraïne voor 17 juli. Geen antwoord.
Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Voor het reces ontweek het kabinet expliciete MH17-vraagstelling van Omtzigt en mijzelf in schriftelijke antwoorden: http://t.co/B6uR0m4NUJ