Jong en grijs

Grijs haar is in de mode. Voor jonge vrouwen.

Ivania Carpio (26) verft al vijf jaar haar haar grijs
Ivania Carpio (26) verft al vijf jaar haar haar grijs foto’s Romeo Pokomasse

Blogger Ivania Carpio was een van de eersten. Vijf jaar geleden, ze was toen 21, verfde ze haar blonde haar voor het eerst grijs. Carpio houdt niet van kleur – ze kleedt zich uitsluitend in zwart en wit. Bovendien vond ze grijs haar heel mooi bij vrouwen als Kristen McMenamy, een inmiddels vijftigjarig model dat grijs haar tot aan haar middel heeft.

Linda Tol (30), een eveneens Nederlandse blogger die het goed doet bij internationale straatmodefotografen, werd vier jaar geleden op het idee gebracht door haar kapper. „Het is een coole kleur die precies past bij mijn huid.” Sindsdien is een kort, grijs kapsel met een pony haar „signature”.

Tol en Carpio zijn allang niet meer alleen. Sterren als Rihanna, Rita Ora en Lady Gaga vertonen zich tegenwoordig geregeld met (tijdelijk) grijs haar. Zelfs ter redactie van NRC Handelsblad hebben we een grijze jongere , een 26-jarige beeldredacteur die zijn grijs geverfde haar combineert met een bruine baard.

Ivania Carpio heeft veel commentaar gekregen, zegt ze. „Er ligt veel druk op vrouwen om er jong uit te zien.” Maar het grappige is natuurlijk dat jonge mensen helemaal niet ouder lijken van grijs haar. Een jong gezicht steekt juist fris af bij grijs haar. Een ode aan de ouderdom lijkt het jonge grijze haar dan ook niet te zijn. „Je mag het van de meeste jongeren ook geen grijs noemen”, zegt Mark Melief, mede-eigenaar en creatief directeur van de 43 vestigingen tellende kappersketen Kinki Kappers. „Dat doet te veel aan bejaarden denken. Het heet bijvoorbeeld metallic grey.” Bij Kinki komen al dertienjarigen voor metallic grey haar.

Bleken

Grijs worden als je dat nog niet bent, is veel meer werk dan je grijze haren donker verven. Grijze haren zijn met een simpele verfbeurt of spoeling gekleurd. Maar gekleurd haar moet eerst worden gebleekt voordat het grijs kan worden geverfd, een haarkleur die overigens van nature niet bestaat: echt grijs haar is een mengsel van pigmentloos haar en haar dat nog wel kleur heeft.

Grijze verf is ook slecht voor het haar, zegt Ivania Carpio, die het daarom mengt met onder meer uitwasbare paarse verf. Grijs geverfd haar moet bovendien worden nabehandeld met zilvershampoo. De shampoo, die al sinds jaar en dag wordt gebruikt door ouderen, voorkomt dat het grijze haar een gelige gloed krijgt. Er zijn ook jongeren die hun haar expres zachtblauw of -lila maken, zodat het lijkt op het haar van oude dames die een net iets te heftige spoeling in hun witte haar hebben gehad. Daar is nu speciale verf voor.

De laatste maanden meldt zich wekelijks iemand in een van de Kinki-salons voor grijs haar, maar Melief is er van overtuigd dat dat er volgend jaar meer zullen worden. Dan komt Olaplex op de Nederlandse markt, een product dat het haar gezond houdt terwijl het wordt gebleekt. Dat maakt het ook voor donkerharigen makkelijker het haar licht genoeg te krijgen voor grijze verf.