Opinie

Het weekend van Rik van de Westelaken

Nieuwslezer Rik van de Westelaken (43) wil het liefste een weekend zonder vaste plannen en afspraken. „Go with the flow”, noemt hij het zelf.

Een kopje koffie, krantje, uitslapen, en misschien sporten. „Maar als ik me ook maar een klein beetje niet fit voel, sla ik het sporten over.” Het ideale weekend van nieuwslezer Rik van de Westelaken is vooral leeg en zonder planning. Alles kan en niets moet.

Vorig week bijvoorbeeld. Hij wandelde met een vriend door Amsterdam. „Via het Vondelpark de stad in gelopen. We belandden in de Jordaan, aten tortilla en dronken een wijntje. Niets afgesproken, maar het was heel ontspannend.”

Helaas ontkomt hij er niet aan om soms toch afspraken te maken. Het werk als nieuwslezer is onregelmatig, en een filmpje of etentje met vrienden doordeweeks zit er meestal niet in. „Ik werk bij een 24-uursbedrijf. Er zijn voortdurend uitzendingen.” Maar hij wil ook niet anders, dat onregelmatige is juist ook wel prettig. „Ik verving een tijdje een collega bij Radio 1, met elke dag dezelfde tijden. Ik voelde me een kantoorbeest, dat ben ik niet. Ik vond het beklemmend.” 

Nieuwjaarsdagwas de eerste uitzending van Wie is de Mol, waaraan Van de Westelaken meedeed. De eerste aflevering keken ze al eerder met de kandidaten. „Heel spannend hoe alles daar is gecomprimeerd tot vijftig minuten televisie. En je ziet ineens wat er achter je rug om is gebeurd, wat iedereen zegt en denkt.” Het lijkt hem leuk om zoveel mogelijk afleveringen met de kandidaten te kijken. De making-of keek hij met vrienden. „Ze waren alleen maar aan het kijken hoe ik reageerde, of ze iets aan mijn gezicht konden aflezen.”

Heeft Van de Westelaken nog goede voornemens voor het nieuwe jaar? „Ik heb ongelooflijk hard gewerkt. Het was een heftig nieuwsjaar met veel extra uitzendingen. Ik heb het jaaroverzicht gedaan, de dag van nationale rouw, de actiedag voor ebola en ook Wie is de Mol kwam op mijn pad. Mijn voornemen is dan ook om eens goed vrij te nemen en als het even kan een lange reis te maken. Australië en Argentinië staan nog op mijn lijstje.”

„Voor je het weet ren je jezelf voorbij, ik moet ook dit jaar goed voor mezelf blijven zorgen.” De nieuwslezer vertelt dat hij zichzelf herkende in het onderzoek van vorige week over slecht slapen door de smartphone. „Ik ga wel eens om drie uur een glaasje water halen, en kijk dan even op m’n telefoon. Voordat ik het weet ben ik midden in de nacht berichten aan het beantwoorden. Het is automatisme. Ik merk dat het soms z’n tol eist.” Des te meer gaat hij van dit vrije weekend genieten, juist omdat hij even helemaal niets hoeft.