Het jaar van de wowbril

Nieuwe brillen laten zien wat er niet is.

 

Google Glass is een van de meest opwindende producten sinds tijden.” Dat schreven de technologieblogs in 2012. En in 2013. En in 2014. Er kwam een dure testversie (1.500 euro) maar de betaalbare computerbril die beloofd was voor 2014 bleef achterwege. Glass aan diggelen, dus?

Glass had een slechte start. Belangrijkste reden: met deze gadget kun je zonder handen video’s en foto’s maken en die de wereld insturen via sociale netwerken. Je hoeft geen Onno Hoes te heten om te begrijpen dat zo’n heimelijke camera een inbreuk op de privacy kan zijn. Glass werd bij voorbaat verboden in restaurants, casino’s, in rijdende auto’s en openbare toiletten. De leuke software bleef uit, Glass Explorers werden meewarig nagekeken en Glassholes genoemd.

Maar nu het goede nieuws. Glass is niet dood. In 2015 komt er een nieuwe versie met Intel-chip die langer met een batterij doet en krachtiger is dan de oude smartphoneonderdelen die nu in de testversie van Glass zitten. Het is niet de beloofde virtuele coach die ons in wandelende robots verandert. Wel een handig instrument voor mensen die hun handen vrij moeten hebben. Denk aan militairen, brandweerlieden, politieagenten, chirurgen, klussers die én een hamer én een spijker vasthouden én de bouwtekening. Minder opwindend. Gewoon praktisch.

Virtual reality

De Oculus Rift zorgt wel voor opwinding. Een bril die je laat opgaan in een virtuele werkelijkheid. De truc van zulke VR (virtual reality) brillen is dat bewegingen van je hoofd ook meteen aangepast worden in beeld. Je kijkt naar een film van 180 of zelfs 360 graden omtrek en bepaalt zelf waar je kijkt.

VR wordt een nieuwe standaard voor interactief entertainment – denk aan games, sportwedstrijden en concerten, speelfilms zelf. Het leuke is dat je zelf de regie in handen hebt: als drager van de bril bepaal je zelf de beelduitsnede en heb je daarom het gevoel dat je zelf ter plekke bent. Zeker als het geluid zich ook aanpast aan je standpunt.

Een hoop woorden voor iets dat je beter zelf kunt uitproberen, en dan ‘wow’ roepen.

Oculus Rift is inmiddels overgenomen door Facebook. Er komen allerlei alternatieve VR-brillen op de markt. In januari al levert Samsung de Gear VR, een houder die een Galaxy Note 4-telefoon verandert in een VR-bril. Nu nog wachten op games en video’s en dan kunnen we onszelf terugtrekken in een perfecte wereld, zonder oorlog en geweld. Of juist lekker veel.