Dit is wat je moet weten over deze week

Knallende kurken, groene banken en het chipkniploze bestaan

Beeld NRC Q

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Het was een week van (nog een laatste keer) terugblikken en (nu toch echt, alsjeblieft) vooruitkijken. Om met dat eerste te beginnen: corruptiezaken, winstwaarschuwingen. Het was nogal wat, het afgelopen jaar. Met winnaars en verliezers op de beurs én in de bestuurskamer. Wie wel een goed jaar hadden? Onze Bo&Caro.

2. Het is wit en als het er niet is, schopt dat zo wat economieën in de war. Inderdaad, sneeuw. In het Oostenrijkse Kaprun zijn ze maar wat blij dat er het afgelopen weekend iets is gevallen. Kan er eindelijk weer worden getrikke Skiid.

3. Over sneeuw gesproken: aan Walt Disneys’ Frozen kon niemand het afgelopen jaar ontkomen. Het was de best bezochte film, met het best verkochte album en een ijsprinses die zelfs Barbie van haar troon wist te stoten.

4. Nog op zoek naar een gifgroene designbank? Advies- en managementbureau BoerCroon doet die van hun in de verkoop. De consultancy-afdeling ging failliet, dus de inboedel mag weg.

5. Op de valreep van 2014 weer een vliegtuigramp. Ditmaal met een vlucht van AirAsia, de maatschappij van de Aziatische Richard Branson: Tony Fernandes. Alle 162 inzittenden kwamen om. In jaren vielen er niet zoveel vliegtuigdoden.

6. Op naar de vooruitzichten. 2015 wordt het jaar van de verkoop (Van Gansewinkel, Philips’ lichtdivisie, Praxis), de machtsstrijd (de financiële markt versus de reële economie), het vaste contract en de techbubbel die wel/niet barst. En, niet te vergeten, het chipkniploze bestaan.

7. De overgang werd alvast goed gevierd. Zelf een beetje bijgekomen van alle Champagne, of nee, prosecco? De oliebollen verwerkt? Alle gillende keukenmeiden opgemaakt? Er ging in ieder geval genoeg knalwerk de lucht in - met de nodige schade tot gevolg. Happy New Year, verzekeraars.

8. Geen nieuwjaar zonder goede voornemens. Nu dan toch echt - nee, maar nu écht - dat abonnement op de sportschool nemen, bijvoorbeeld. Hoef je niet te gaan, hoor. Bij een nieuw lijf hoort overigens wel een nieuw pak. Let dan even hierop. Verder, natuurlijk, de allerbeste wensen. Ook van NRC Q.